KURSPAHIĆ U 'NEDJELJOM U 2'

'Hasanbegovićev izbor na čelo Ministarstva kulture je spin'

08.05.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Gost emisije 'Nedjeljom u 2' bio je glumac i redatelj Miran Kurspahić koji je govorio o stanju u kulturi te svojoj najnovijoj predstavi 'Pad' u kojoj se bavi ratnim Vukovarom

Na pitanje o inspiraciji Vukovarom, Kurspahić je kazao da je imao 12 godina kad je počeo rat u Hrvatskoj. 'S emocijama i strepnjom pratio sam iz Zagreba što se događalo u Vukovaru. Preko izvještaja Siniše Glavaševića, Vukovar se već tada definirao kao simbol otpora koji Hrvatska pruža od srpske agresije. Kad su mediji pustili informaciju da je Vukovar pao i kad su krenule stravične snimke, to mi se jako urezalo u sjećanje, u moju podsvijest', objasnio je Kurspahić u razgovoru za HRT-ovu emisiju 'Nedjeljom u 2'.

Na pitanje o angažiranju Branka Borkovića da pomogne oko predstave, Kurspahić je rekao da je Borković bio vrlo susretljiv. Najviše su ih zanimali njegovi dojmovi i pitanja vezana uz njegov doživljaj cijele te priče.

U predstavi 'Pad' dvije su pozornice. Jedna publika, koja ne vidi drugu publiku, prati događaje u Vinkovcima i ono što se događalo u stožeru Mile Dedakovića Jastreba. Druga publika prati događaje u Zagrebu u uredu predsjednika Tuđmana, Šarinića i Šuška te publika prati i stožer Tusa i Gorinšeka. Audio ton je upaljen u prvih devet scena, a potom uoči pada Vukovara ton se gasi i zbivaju se dvije totalno izolirane scene. Da se sve vidi, predstavu treba pogledati dva puta. Intencija je bila da se svaka stvar može gledati s barem dva rakursa', kazao je Kurspahić.

Kazao je i da mu se ministar kulture Zlatko Hasanbegović obratio oko predstave 'Pad' rekavši mu da temelji predstavu na potpuno krivoj stvari i negativno se izrazio o ulozi Dedakovića i Borkovića.

Redatelj misli da je Hasanbegovićev izbor na čelo tog ministarstva svojevrstan spin - namjerni izbor čovjeka koji ima takve stavove koje ima. Kurspahić smatra da se previše bavimo Hasanbegovićem i da je on nebitna figura, jer je kultura nebitna stvar u Hrvatskoj i o kulturi se u Hrvatskoj ne priča godinama. Kazao je i da se protekla vlada pokazala nesposobnom i rezala je sredstva za kulturu.

'Mi se sada bavimo jednom apstrakcijom u Ministarstvu kulture koje nikog ne zanima, a ono oko čega se tuku je MUP, to vidimo, pa Ministarstvom kulture su se nabacivali. Represivni aparat je njima bit svega, realnost vladanja', poručio je Kurspahić.

Upitan kako komentira izjavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da o Tuđmanu i Šušku svi mogu misliti što žele unutar vlastitih zidova, kazao je da je to diskurs koji je Goebbels primjenjivao. Također, Kurspahić je dao i punu podršku glumcu Reneu Bitorajcu koji se našao na udaru nezadovoljnika nakon što je objavio satirični uradak u kojem ismijava desničarsko poimanje domoljublja.