IRANSKI PULENI

Hamas priznao da radi u dogovoru s Hezbolahom: Ako Izrael prijeđe granicu...

18.10.2023 u 14:12

Bionic
Reading

Militantne skupine Hamas i Hezbolah blisko koordiniraju svoje sljedeće korake u borbi protiv Izraela, rekao je visoki predstavnik Hamasa u Libanonu za Politico u utorak, samo nekoliko sati nakon što je Teheran upozorio na 'preventivnu akciju' protiv Izraela

Ahmed Abdul-Hadi, šef Hamasovog političkog ureda u Bejrutu, tvrdi da njegova militantna skupina sa sjedištem u Gazi nije unaprijed obavijestila svoje saveznike u Hezbollahu o napadima na Izrael 7. listopada, u kojima je ubijeno više od 1400 ljudi. Međutim, potvrdio je da te dvije skupine stalno surađuju, naglašavajući kako je Hezbollah sada "spreman za veliki rat" protiv Izraela na sjeveru, dok će Hamas razbiti "san" izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ga istjera iz Gaze.

Izjave koje je dobio Politico pojačat će strahove da bi se sukob na Bliskom istoku mogao proširiti na dvije fronte i zahvatiti Libanon, osobito ako Izrael pokrene kopnenu invaziju na Gazu, gdje je u njegovim bombardiranjima već ubijeno više od 2700 ljudi, a Teheran potakne šijitski Hezbollah na sveopći rat.

“Imamo vrlo jake odnose s Hezbollahom. Surađivali smo s Hezbollahom prije napada na Izrael i poslije, a sada smo u punoj suradnji”, rekao je Abdul-Hadi u intervjuu u svom uredu u izbjegličkom kampu Mar Elias u Bejrutu, gdje je rođen prije 55 godina. Kamp je zapravo labirint uskih, mračnih uličica s trošnim zgradama i najmanji je od desetak kampova u Libanonu za palestinske izbjeglice koje su pobjegle od arapsko-izraelskog rata 1948. godine.

Abdul-Hadi identificirao je izraelsku kopnenu ofenzivu u Gazi kao jedan od ključnih okidača koji bi mogao u potpunosti uvesti Hezbollah u sukob. "Hezbollah je jasno stavio do znanja ako Izraelci prijeđu crtu, pokrenut će puni napad na Izrael", kazao je.

  • +9
Hezbolah Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons - Mehr News Agency

Raketni i topnički okršaji duž libanonske granice od početka sukoba ograničenog su opsega, iako je poginulo već nekoliko ljudi, uključujući Reutersovog snimatelja Issama Abdallaha. Ali u posljednja tri dana udari su postali intenzivniji. U ponedjeljak je Hezbollah tvrdio da su njegovi borci napali pet izraelskih graničnih postaja i da je bilo žrtava, a objavljen je i video uništavanja izraelskog tenka u blizini Dhahire. Istog dana, ubijena su četiri borca Hezbollaha.

U izbjegličkom kampu sumorna je atmosfera. “Ako dođe do rata, pozdravio bih ga i bio bih voljan pomoći Hamasu,” rekao je 61-godišnji Shain, koji je bio borac od 1978. do 1990. “Mislim da je Hamas sigurno dugo pripremao ovu operaciju i Hamas dobro je odigrao i prevario Izraelce.”

  • +2
Napad Hamasa na Tel Aviv Izvor: Profimedia / Autor: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Abdul-Hadi inzistira na tvrdnji da Hamas "nikada nije ubio nijednog civila" tijekom napada na Izrael, unatoč brojnim dokumentarnim dokazima koji govore suprotno - da su žene, djeca i starci bili masakrirani. Sami borci Hamasa uživo su prenosili ubojstva, ali Abdul-Hadi to odbacuje kao "izraelsku propagandu koju Zapad nažalost prihvaća i koristi se za odvraćanje pozornosti od Izraelaca koji ubijaju tisuće civila u Gazi".

Hamasov šef međunarodnih odnosa Basem Naim rekao je u utorak da su Hamasovci dobili jasne naredbe da ne ciljaju civile u napadu na Izrael 7. listopada. Ali nije zanijekao da su se ubojstva dogodila. “Postoje i druge palestinske skupine koje su postale dio operacije, čak i obični ljudi kada vide da je zatvor oko Pojasa Gaze probijen i da je opsada probijena”, rekao je.

  • +14
Hamasovo naoružanje Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Što se tiče talaca, Abdul-Hadi je rekao da Hamas nije zatvorio vrata pregovorima oko izraelskih zarobljenika. "Ali moramo imati nešto zauzvrat... Vodstvo Hamasa razmišlja o tome kako pregovarati s trećim zemljama. Ali hoće li Izrael prestati ubijati ljude u Gazi ako pustimo neke zarobljenike? Ne mislim tako", rekao je.

"Zarobljeni izraelski vojnici nisu na stolu za pregovore - bit će tek nakon što rat završi i zahtijevat će se oslobađanje 6000 Palestinaca koji se drže u izraelskim zatvorima", dodao je.