napeta noć

Hamas poručio da će se 'svom snagom' suprotstaviti u Gazi, Izrael proširio napade

28.10.2023 u 08:38

Bionic
Reading

Hamas je u subotu objavio da su njegovi borci u Gazi spremni suprotstaviti se "svom snagom" nakon što je izraelska vojska proširila svoje zračne i kopnene napade na palestinsku enklavu.

Palestinska militantna skupina koja vlada Gazom rekla je da se njezini borci sukobljavaju s izraelskim snagama u područjima blizu granice s Izraelom nakon što je Izrael izvijestio o pojačanim napadima u Gazi.

Do subote ujutro, prekid internetskih i telefonskih veza - za koji su telekomunikacijske tvrtke i Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca rekli da je rezultat izraelskog bombardiranja - trajao je više od 12 sati.

"Osim napada izvedenih u posljednjih nekoliko dana, kopnene snage večeras proširuju svoje operacije", rekao je glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari na televizijskom brifingu u petak navečer, postavljajući pitanje hoće li dugo očekivana kopnena invazija Gaze možda početi.

Rekao je da izraelske zračne snage izvode opsežne napade na tunele koje je iskopao Hamas i na drugu infrastrukturu.

Izraelska vojska priopćila je u subotu da je ubila šefa Hamasovih zračnih snaga, koji je pomogao u planiranju napada islamističke skupine 7. listopada na gradove na jugu Izraela.

Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da su njihovi borbeni zrakoplovi pogodili Asema Abu Rakabu, šefa Hamasove zračne mreže, koji je bio odgovoran za Hamasove bespilotne letjelice, dronove, paraglajdere, zračnu detekciju i zračnu obranu.

"Sudjelovao je u planiranju masakra u zajednicama koje okružuju Pojas Gaze 7. listopada. Usmjeravao je teroriste koji su se paraglajderima infiltrirali u Izrael i bio je odgovoran za napade dronovima na položaje IDF-a", rekli su iz IDF-a.

Naoružano krilo Hamasa priopćilo je kasno u petak da se njegovi borci sukobljavaju s izraelskim snagama u gradu Beit Hanounu na sjeveroistoku Gaze i u središnjem području Al-Bureija.

"Netanyahu i njegova poražena vojska neće moći postići nikakvu vojnu pobjedu", rekao je Hamas u priopćenju rano u subotu, misleći na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Izraelske kopnene snage okupile su se izvan Gaze, gdje Izrael provodi intenzivnu kampanju zračnog bombardiranja od napada 7. listopada. Izrael kaže da je 1400 ljudi, uglavnom civila, ubijeno, a više od 200 uzeto za taoce, od kojih su neki strani državljani ili oni s dvojnim izraelskim državljanstvom.

Od tada je, kažu palestinske zdravstvene vlasti, Izrael svakodnevnim bombardiranjem ubio više od 7000 Palestinaca.

Al Jazeera, koja je tijekom noći emitirala snimke uživo koje pokazuju česte eksplozije u Gazi, rekla je da su izraelski zračni udari pogodili područja oko glavne bolnice u enklavi.

Reuters nije mogao provjeriti izvješća o napadima u blizini bolnice Al Shifa u gradu Gazi.

Izraelska vojska optužila je u petak Hamas da koristi bolnicu kao štit za svoje tunele i operativne centre, što je ta skupina zanijekala.