područje uz granicu

Hakirane radijske stanice puštale Putinov lažni govor o ukrajinskoj invaziji

05.06.2023 u 16:13

Bionic
Reading

Nekoliko ruskih radijskih stanica, koje su "hakirane", objavile su u ponedjeljak lažni govor predsjednika Vladimira Putina o ukrajinskoj "invaziji" u kojemu se najavljuje proglašenje ratnog stanja na područjima uz granicu s Ukrajinom, rekle su ruske vlasti

Taj "govor" u kojemu se kaže da su "ukrajinske snage naoružane do zuba (...) uz pomoć Washingtona zauzele Kursku, Belgorodsku i Brjansku oblast", objavilo je u ponedjeljak nekoliko radijskih stanica na tim teritorijima koji graniče s Ukrajinom, rekle su mjesne vlasti. Glas govornika je bojom veoma podsjećao na ruskog predsjednika.

U istoj poruci koja se pripisuje Putinu, a preuzele su je neke društvene mreže, najavljuje se uvođenje ratnog stanja u tim oblastima, skoro potpisivanje predsjedničke uredbe o općoj mobilizaciji u Rusiji i upućuje poziv tamošnjim stanovnicima na evakuaciju.

Ovaj hakerski napad događa se pošto su prije dva tjedna zaredale diverzantske akcije i bombardiranje Belgorodske oblasti, gdje ruski proukrajinski borci napadaju ruske snage.

"Bio je to hakerski napad. Znamo za to", rekao je za ruske novinske agencije glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da su te radijske stanice ponovno uspostavile kontrolu nad frekvencijom.

"Informacije o invaziji ukrajinskih snaga u Belgorodskoj oblasti, uvođenje ratnog stanja, opća mobilizacija i evakuacija (...) su lažne vijesti", rekle su i vlasti te oblasti.

"Poruka je objavljena kako bi se unijela panika među mirne stanovnike", objavio je na Telegramu krizni stožer koji su osnovale vlasti, pozivajući stanovnike da "ostanu mirni" i vjeruju samo "pouzdanim" izvorima informacija.

U Voronješkoj oblasti, koja također graniči s Ukrajinom i gdje su isto hakirane neke radijske stanice, vlasti su poručile stanovnicima da "nemaju razloga za zabrinutost".

"Stanje u oblasti je pod kontrolom vlasti i redarstvenih snaga", objavile su na Telegramu.

U veljači su neki ruski radijski i televizijski kanali oglasili lažnu protuzračnu uzbunu koja je također bila rezultat hakerskih napada.