NA MALE GRANIČNE PRIJELAZE

HAK upozorava na velike gužve, evo i alternativnih pravaca

14.04.2017 u 12:04

Bionic
Reading

Hrvatski autoklub objavio je prometnu prognozu za produljeni uskrsni vikend koji će označiti pojačana gužva na cestama, posebice aktualne gužve na granici sa Slovenijom. No višesatna čekanja na ulasku u Hrvatsku mogu se donekle izbjeći alternativnim pravcima i prelascima granice na manjim graničnim prijelazima

'Produljeni uskrsni vikend i lijepo proljetno vrijeme na naše će prometnice dovesti mnogobrojne vozače. Već smo proteklog vikenda, zbog ranijeg početka praznika u nekim zapadnoeuropskim državama, bili svjedoci višesatnih čekanja i nepreglednih kolona vozila na dijelu graničnih prijelaza u RH. Najznačajnija čekanja bila su na Bregani, Macelju, Pasjaku, Rupi, Bajakovu…', kažu u HAK-u.

Iznimno je važno istaknuti da zbog sustavnih graničnih kontrola na graničnim prijelazima upozoravamo vozače da prije polaska na put provjere svoje dokumente, stanje u prometu na graničnim prijelazima (www.hak.hr), biraju manje granične prijelaze, izbjegavaju putovanje tijekom vikenda, kad će zbog pojačanog prometa i gužve biti veće, te da budu strpljivi i slijede upute granične policije.

N1 donosi alternativne pravce za izbjegavanje gužve na granici.

Ako dolazite iz smjera Ljubljane, s autoceste siđite u mjestu Čatež ob Savi te krenite prema graničnom prijelazu Harmica/Rigonce.

Granica se može prijeći i na 'maloj Bregani', odnosno prijelazu Bregana naselje, ali tamo granicu mogu prijeći SAMO državljani EU-a.

HAK, ali slovenske prometne službe, preporučuju izbjegavanje Bregane te prelazak preko manjih prijelaza poput Harmice.

Gužve na graničnim prijelazima, mnogim gradskim prometnicama, ali i glavnim cestovnim pravcima očekuju nas već tijekom četvrtka 13. travnja, iako će glavnina gužve biti u petak 14. travnja, osobito u poslijepodnevnim satima, i to na A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora te autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka. Slično će biti i na Ličkoj magistrali (DC1), Jadranskoj magistrali (DC8), kao i na prilazima turističkih središta duž obale, posebice u Istri i Dalmaciji.

Osim poteškoća na graničnim prijelazima, trajektna pristaništa također bit će mjesta na kojima se očekuje pojačan promet i moguća čekanja. Osobito na sjevernom Jadranu, u pristaništima Brestova, Valbiska, Stinica i Prizna te u lukama u Zadru i Splitu.

Na Uskrsni ponedjeljak 17. travnja ponovno nas očekuju zastoji na graničnim prijelazima u smjeru Slovenije, na prijelazima sa Srbijom (Bajakovo) i Bosnom i Hercegovinom (Slavonski Brod, Stara Gradiška, Maljevac, Županja, Metković). Pojačan promet i gužve bit će izraženije sredinom i krajem dana zbog povratka domovima.

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac očekuju se gužve u smjeru graničnog prijelaza Bregana i dalje prema Sloveniji, ali i autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb prema unutrašnjosti. Na prilazima Zagrebu, na naplatnim postajama Lučko i Zagreb-istok, kao i na zagrebačkoj obilaznici (A3), posebice krajem dana, moguće su gužve i kraća čekanja.

Zabrane za teretna vozila

Zabrane za teretna motorna vozila iznad 7,5 t najviše dopuštene mase bit će u petak 14. travnja i u subotu 15. travnja od 15 do 23 sata, kao i na Uskrsni ponedjeljak 17. travnja od 14 do 23 sata. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste, između kojih ističemo Jadransku magistralu (DC8) cijelom dužinom, dok zabrane nema na autocestama, kao ni na državnoj cesti DC1, Ličkoj magistrali. Sve detalje o zabranama, kao i popis cesta na koje se zabrana odnosi, možete naći ovdje.

Savjeti HAK-a

Hrvatski autoklub stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana. Naši mehaničari i vozači vučnih službi dežurat će danonoćno, a pozivom na broj 1987 svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija, pronaći na našoj internetskoj stranici (www.hak.hr), Facebooku i pomoću aplikacija za pametne telefone s operativnim sustavima Android, iOS i Windows.