NA UDARU RAČUNI, NEKRETNINE I POKRETNINE

Hajduk ovrhom uzima 250 tisuća dolara Ivici Mornaru!

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 27.09.2012 12:05
  • Objavljeno 27.09.2012 u 12:05
Ivica Mornar

Ivica Mornar

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Punih šest godina nakon što je bivši igrač Ivica Mornar prijetio pokretanjem stečaja Hajduka zbog navodnog duga zaostalog od njegove prodaje u španjolsku Sevillu, situacija se potpuno preokrenula: kako doznaje tportal, splitski klub pokrenuo je ovrhu protiv Mornara i traži natrag svojih 250 tisuća dolara. Po dokumentu potpisanom 2006. godine, Hajduk i bez sudskog postupka ima pravo zaplijeniti igračev novac, nekretnine i pokretnine!

'Da, naš odvjetnik je poduzeo potrebne radnje za aktiviranje odredbi za naplatu navedenog iznosa', potvrdio nam je predsjednik Hajduka Marin Brbić, koji nije želio ulaziti u detalje postupka. Ne očekuje se da će klub imati velikih poteškoća oko utjerivanja svog novca jer se na Poljudu nalazi ovjeren i solemniziran akt s Mornarovim potpisom, kojim za spornih 250 tisuća dolara igrač jamči svojom cjelokupnom imovinom.

Brbićev potez rezultat je 'afere AFISA', nazvane po španjolskoj menadžerskoj agenciji koja je posredovala u transferima igrača Ivice Mornara i Mirsada Hibića još u ljeto 1996. godine. Od ukupne vrijednosti posla od 2,4 milijuna dolara Hajduku je pripalo tek 1,2 milijuna, dok se druga polovica odnosila na menadžersku proviziju za koju ni 15 godina kasnije nitko sa sigurnošću ne može otkriti gdje je završila. Navodno je u Split doputovala u obliku čekova koji su potom otpremljeni u austrijski Klagenfurt, gdje im se gubi trag. Glavni posrednik je u međuvremenu preminuo, a Španjolci su još 1999. godine tužili Hajduk i tvrdili da im novac nikada nije proslijeđen.

Hajduk je u veljači ove godine pravomoćno izgubio spor na splitskom Županijskom sudu, pa je provizija Španjolcima zajedno s kamatama i sudskim troškovima narasla na fantastičnih 2,2 milijuna dolara, što je ponovno zaprijetilo stečajem splitskog kluba. Zanimljivo, u sudskom postupku svjedočio je jedan od čelnih ljudi Hajduka iz tog doba Vedran Rožić, no njegov iskaz išao je u korist agencije premda ni ona nije dostavila dokument kojim bi dokazala da joj golema provizija uopće pripada. Treba napomenuti da će, ukoliko su doista napravljene, sve kriminalne radnje iz ove afere ostati nekažnjene jer je nastupila zastara.

Kada je Mornar 2006. godine zaprijetio pokretanjem stečaja Hajduka, tadašnje vodstvo bilo je dovoljno oprezno pa je pristalo isplatiti mu traženih 250 tisuća dolara tek nakon što je ovjerio dokument kojim pristaje vratiti novac ukoliko Hajduk izgubi spor sa Španjolcima. Splitski klub u kolovozu je postigao dogovor s AFISA-om o otplati duga u tri obroka (navodno je ukupna svota ipak smanjena na desetak milijuna kuna), a dosad je plaćeno 35 posto tog iznosa. S prvom isplaćenom kunom predsjednik Brbić je i po zakonu bio prisiljen zatražiti odštetu od Mornara, jer bi u protivnom mogao biti optužen da je oštetio Hajduk.

Premda su policija i Državno odvjetništvo u proteklih desetak godina pokrenuli čak četiri procesa vezanih uz poslovanje splitskog kluba u devedesetima, većina njih odnosi se na štetu počinjenu na račun države - dok su, unatoč brojnim indicijama, sva kaznena djela kojima je oštećen Hajduk završila u zastari. Udruga 'Naš Hajduk' početkom ove godine otvorenim pismom zatražila je pokretanje postupaka za naknadu štete protiv nekoliko posljednjih uprava kluba, što je omogućeno Zakonom o trgovačkim društvima, no unatoč vrlo konkretnom popisu štetnih radnji zasad nema naznaka da će se službeni Hajduk odlučiti na taj korak.

Ivica Mornar tako će postati prvi primjer odgovornijeg upravljanja splitskim klubom i na svojoj koži osjetiti kako to izgleda kad se vodstvo kluba brine za svoju imovinu. Pokušali smo ga kontaktirati, no nije reagirao na pozive tportala.

U veljači ove godine izjavio je da mu 'ne pada na pamet vratiti svoj novac', no po svemu sudeći on o tome neće odlučivati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi