PATAFTA SASUO OPTUŽBE

'Habuš sluša političkog tatu Čačića, koji mi je prijetio'

09.06.2012 u 18:05

Bionic
Reading

Davor Patafta, koji je zajedno s bivšim varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom optužen da je Grad Varaždin oštetio za oko 40 milijuna kuna, održao je u Zagrebu konferenciju za novinare na kojoj je iznio teške optužbe na račun prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića vezano uz obradu komunalnog otpada u Varaždinu

'Zbunjuje nas to što je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš u petak isticao da ima rješenje za varaždinski otpad, odnosno da je sve dogovorio s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode koje će odgoditi inspekcijska rješenja, a nakon toga ispostavilo se da je to samo, nažalost, jedna laž gradonačelnika, našega Gorana, koji neće poštivati ugovorne obveze', ustvrdio je Davor Patafta, vlasnik T7 VIS-a, na konferenciji za novinare održanoj oko problematike varaždinskog otpada.

'U 15-ak godina bavljenja poduzetništvom u Hrvatskoj i 40-ak zemalja svijeta', kako je naglasio Patafta, nigdje nije upoznao 'veće lažove nego u Gradskoj vijećnici'.

Zašto sastanak o otpadu u Ministarstvu gospodarstva, a ne zaštite okoliša?

Bilo je planirano da se sastanak održi u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, no zbog novih okolnosti održan je u Ministarstvu gospodarstva, priopćeno je iz te institucije.

Sastanak je održan u tom Ministarstvu i zato što tematika nadilazi samo pitanje rješavanja problematike komunalnog otpada u Gradu Varaždinu, te uključuje i pitanje javne nabave koja je u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, navodi se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

'Habuš problemu otpada pristupa na jedan njemu specifičan način, kao da se tako ozbiljne stvari dogovaraju u šumi. Ovo što gospodin Habuš govori, za nas koji cijenimo praktičnost, poduzetništvo i legalizam, uistinu je fascinantno. Govorio je da nema nikakve ponude ili prijedloga od T7 VIS-a, iako je 5. ožujka primio jedan takav, kao i u travnju i svibnju. Razumijem Gorana jer je deset godina radio u šumi i da ne razumije svijet poduzetništva i dokumenata. Ali neka si kao gradonačelnik angažira stručnjake za rješenje ovog političko-pravosudnog čvora, pa da ne moraju građani ili naša tvrtka trpjeti zbog toga što se on u ništa ne razumije ili mu politički otac možda ne daje da nešto učini', upozorio je Patafta.

Naglašavajući da konačno treba prestati s nezakonitim baliranjem zbog kojeg je na ulazu u Varaždin odloženo 100 tisuća tona bala, Patafta je rekao da je zbunjujuće što je kasno poslijepodne zbog toga Habuš otišao u Ministarstvo gospodarstva.

'To je zbunjujuće jer, kad nas je zvao predsjednik HNS-a gospodin Čačić tražeći da se nađe kompromis, isticao je da se ne bi htio petljati u problem varaždinskog otpada jer to nije njegov resor. Ako on ne spada u njegov resor, zašto se onda sinoć u njega upetljao? Ako je ministrica Holy dala ostavku jer se upetljala u tuđi resor, zašto ostavku ne bi sada dao Čačić je se upetljao u područje MZOP-a, tim više što je tražio od inspekcije da se ukine rješenje o zabrani baliranja. Uistinu nas kao poduzetnike zbunjuje netko može s političkom moći utjecati na inspekcijska rješenja. To nas kao ljude iz svijeta poduzetništva fascinira', istaknuo je Patafta te dodao kako mu je jako bilo drago što je predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet posjetio tvornicu za MBO i predložio da se gradsko vijeće održi u tvornici.


Naglasivši da prvi potpredsjednik Vlade diljem Hrvatske priča da podržava investitore, zbunjuje što se takva podrška ne vidi kada je u pitanju 180 milijuna kuna vrijedna tvornica za MBO koja stoji jer Grad Varaždin ne želi isporučiti otpad.

'Ta tvrtka može zaposliti stotinjak ljudi, a T7 VIS i povezane tvrtke zapošljavaju 700 ljudi. No, to njega ne zanima. Pisali smo mu prije dva tri mjeseca kao investitor koji je spreman za otvaranje još novih radnih mjesta da nas primi, ali nije. Doduše, javio se telefonom navodeći da je za neko kompromisno rješenje, ali očito se radilo o obmani', rekao je Patafta te naglasio da ne bi htio da ni on ni tvrtka, koja zapošljava 780 ljudi i želi zaposliti još 200, budu 'kolateralna žrtva političkih svađa između osoba, bio to Čačić, Habuš ili Čehok, koji su slični i nisu puno različiti', kazao je Patafta.

Čačić je, kako je ustvrdio, još kao varaždinski župan bio upoznat s time da će se s T7 VIS-om sklopiti ugovor o interventnom zbrinjavanju varaždinskog otpada: 'Prije sklapanja ugovora 2008. osobno mi je u nazočnosti svjedoka prijetio, i to na osebujan način koji ne dolikuje političaru. Tražio je da radim u skladu s njegovim privatnim i političkim interesima ili više nikada neću moći ništa raditi u Varaždinskoj županiji ili šire. Spominjao je i da tko njega kamenom, on njega sjekirom. Tražio je da konzultiram njegove konzultante jer je imao projekt izgradnje spalionice otpada na Motičnjaku. Cijena spaljivanja u njoj bila bi 180 eura po toni plus PDV, odnosno 30 do 40 posto skuplja od ugovorene cijene za MBO, i to na 30 godina, a na tom razdoblju bi razlika u odnosu na MBO bila milijardu kuna, Očigledno je da je povoljnija ponuda T7 Visa nekome poremetila račune.'

'Čačić često priča o nekakvim paravanima, a ja tvrdim da je njemu politika samo paravan da bi postizao osobne interese na samo njemu osebujan način', ustvrdio je Patafta te odbio da bi ugovorna cijena o zbrinjavanju otpada u tvornici za MBO uistinu bila problem za građane.

Patafta se osvrnuo i na najave iz Grada Varaždina da će se raspisati natječaji radi manje cijene zbrinjavanja varaždinskog otpada: 'Haj'mo onda raspisati natječaje za sva javno-privatna partnerstva koja će nas u Varaždinskoj županiji koštati gotovo 900 milijuna kuna. Ili za dvoranu na Dravu. Ali to nije moguće jer su ugovori konzumirani. Ili mogu vrijediti dvostruka mjerila', zapitao je.

Podsjetivši da je T7 VIS prozivan jer navodno tvornica za MBO ne može riješiti problem bala ili uopće otpad, Patafta je ukazao na (ne)očekivan obrat: 'Govore da je sve oko otpada pod istragama i ne može se ništa napraviti. Zašto gospodin Čačić onda konzumira ugovor s MOL-om koji ima sva upravljačka prava, dok se istovremeno vodi sudski postupak? Zašto su svi ugovori oko Podravke konzumirani, iako je i tu bila istraga i optužnica? A ovdje je optužnica vraćena. Usto, sada kada su vidjeli da je sve u redu i da se stručnjaci iz Europe dive tvornici, sada bi se htjeli dogovoriti o tome da bi netko kupio tu tvornicu. I to zbunjuje. Do jučer su govorili da tvornica ništa ne vrijedi, a sada bi je htjeli kupiti, ali nije otkrio tko je potencijalni kupac.'

Usprkos svemu, Patafta je još jednom apelirao da se sjedne za stol i nađe dogovor: 'Ako to ne ide, neka stvari rješava sud i pravosuđe koje će utvrditi što se sve događalo zadnjih godina. No, ako će se sve tako raditi zbog taština, onda će građani Varaždina platiti zbrinjavanje otpada peterostruko: za baliranje, sanaciju tla, opasnosti gubitka zemljišta, isporuci otpada nekome i na kraju T7 VIS-u, ukoliko se dobije spor. No to ne razumije Habuš jer nema poslovnog iskustva i ne zna što su to ugovori te sluša političkog tatu. Ako je tako, neka dođe i riješi problem.'

'Ali ne na način da se rade nelegalne stvari. Čačić doslovce misli da se može uplitati u sve jer misli da mu politička moć to dopušta. Gospodin Čačić se upetljao u nešto gdje mu nije mjesto ili ne smije raditi. Ako gospodin Čačić daje naloge gospodinu Habušu da radi to što radi, onda gospodin Čačić potiče gradonačelnika da radi kaznena djela. Ne može potpredsjednik Vlade pozivati inspekciju da promijeni rješenja. Za to postoje procedure. Ne može netko koristiti funkciju prvog potpredsjednik i ministra gospodarstva, kao i funkciju predsjednika HNS-a, zbog svoje političke ili privatne osvete, odnosno privatnih interesa koje smo mu poremetili, a da toga nismo bili svjesni', ustvrdio je Patafta te rekao da je s ovim problemom upoznat i premijer Zoran Milanović