VARAŽDINSKO SMEĆE RAZDORA

Habuš: Podmetnut požar u pogonu za baliranje otpada!

24.05.2013 u 15:59

  • +5

Požar u Brezju - izgorio dio postrojenja za baliranje smeća

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec

Bionic
Reading

Noćas, pola sata iza ponoći, izbio je požar na deponiju u Brezju, predgrađu Varaždina, gdje se odlaže komunalni otpad

Na mjesto događaja izašli su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Varaždin s tri navalna vozila, koji su ugasili požar, a očevid je tijekom jutarnjih sati obavila policija, inspekcija zaštite okoliša te djelatnici Zavoda za javno zdravstvo.

'Požar je izbio požar u pogonu za baliranje otpada. Izgorjelo je oko 50 metara kvadratnih cerade na metalnoj konstrukciji, a nagorjelo je i desetak metalnih bačvi u kojima se nalazila nafta i ulje, vlasništvo gradskog komunalnog poduzeća iz Varaždina', izvijestili su iz PU varaždinske.

Očevidom je utvrđeno da je požar izbio na zaštitnoj PVC ceradi montažnog pogona za obradu komunalnog otpada, nakon čega se proširio na drvene palete gdje su bile odložene metalne bačve s prolivenom naftom koja se zapalila uslijed djelovanja temperature. Na sreću, požar se s pogona za obradu otpada nije proširio na balirani otpad kojeg je u Brezju više od sto tisuća tona.

'Tehnički uzrok požara isključen ne. Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju svih okolnosti ovoga kaznenog djela i pronalasku počinitelja', poručuje varaždinska policija.

Da je izbio požar na odlagalištu u Brezju, koje je osvijetljeno noću reflektorima i ima čuvarsku službu, nadležnim službama prvi su dojavili građani.

'Do sada nismo imali požar na odlagalištu koje noću u pravilu ne radi. Usprkos čuvarskoj službi i osvjetljenju, čini se da se netko sada usudio izazvati požar. Građani su za njega javili, ali još sa sigurnošću ne možemo reći točno tko je to prvi učinio', rekao je na hitnom susretu s novinarima Marijan Ceserec, direktor Varkoma, napominjući da nije došlo ni do kakvog utjecaja na okoliš.

Upitan zadovoljava li odlagalište sve zakonom propisane uvjete za rad s obzirom na to da je izbio požar, Cesarec je naglasio da pogon za baliranje ima sve dozvole za rad.

'Svako uništenje imovine lako je izvedivo ako za to postoji namjera', upozorio je direktor Varkoma.

Ceserec nije želio komentirati činjenicu da je u vezi (ne)zakonitosti izdane dozvole za odlaganje i skladištenje otpada u Brezju zatražen upravni nadzor još prije pola godina, ali do danas nadležna inspekcija nije izašla na teren iako je zakonski rok 60 dana. Zahvaljujući dojavi građana i brzoj intervenciji vatrogasaca, kako je rekao Cesarec, šteta od požara iznosi oko 50 tisuća kuna i otklonit će se već tijekom dana, tako da će se nastaviti zbrinjavanje otpada.

'Ovdje se radi o diverziji. Ovo je opasno i više nije igra. Ovim činom dovedeno je u opasnost zdravlje djelatnika i vatrogasaca i svih Varaždinaca. Izražavam ozbiljnu zabrinutost jer se ne radi o tehničkom kvaru, već podmetanju. Godinu i pol dana borimo se protiv ostataka hobotnice i svega onoga što smo naslijedili. Na svaki način htjelo nas se prisiliti na izvršenje ugovora koji su nezakoniti. No i dalje ću štititi interesa građana i od takve ekipe koja očigledno ne posustaje', naglasio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš

Gradonačelnik se osvrnuo i na skori drugi krug izbora.

'Ne bih volio da ovaj čin ima bilo kakve veze s izborima koji će se održati za nekoliko dana. Tjedan dana prije izbora aktualizirana je problematika otpada i da je izgorjela balirka, Varaždin bi bio zatrpan smećem, ali bi se našlo neko rješenje. Ne znam kome je to u interesu sada kada čekamo Državnu komisiju da potvrdi naše rješenje. Ne znam kome je u interesu da se Varaždin zatrpa smećem. Meni nije. Pozivam policiju da pronađe počinitelja. Vjerujem da je to ipak nečiji hir i da nema nikakve veze što su izbori za sedam dana', rekao je Habuš.