NA ZAHTJEV GOTOVINE

Haag stopirao dio Vladine istrage

Gotovina, Markač, Čermak

Gotovina, Markač, Čermak

Izvor: tportal.hr / Autor: montaža

Sudsko vijeće Haaškog suda prihvatilo je zahtjev obrane generala Ante Gotovine i izdalo obvezujući nalog Hrvatskoj da prekine pretraživanje dokumenata i računala oduzetih u nedavnoj policijskoj akciji protiv članova generalova braniteljskog tima

Kako je rekao predsjedavajući sudskog vijeća u postupku 'Gotovina, Čermak i Markač' Alphons Orie, 'sud izdaje obvezujući nalog hrvatskoj državi da zamrzne istraživanje oduzetih materijala i računala do daljnje odluke suda'.

Prema izvorima, dokumenti i računala oduzeti u policijskoj akciji 9. prosinca moraju se zapečatiti, što znači da ih ne smiju koristiti neovlaštene osobe.

Nema topničkih dnevnika

Među zaplijenjenim materijalom, kako tvrde izvori, nema onih dokumenata koje traži haaško tužiteljstvo.

Predstavnik tužiteljstva nije imao prigovore na sudski nalog o 'zamrzavanju situacije', dok je hrvatski predstavnik u raspravi zamjenik glavnog državnog odvjetnika Josip Čule bio protiv.

Svrha današnje izvanredne rasprave pred Haškim sudom je bilo da se čuju stavovi i argumentacija vezano uz zahtjev obrane generala Gotovine za zamrzavanje situacije.

Hoće li Brammertz i Bajić na sud?

Vezano uz podnesak Gotovinine obrane da sud izda obvezujući nalog glavnom haaškom tužitelju Sergeu Brammertzu da se pojavi na posebnom ročištu 16. prosinca, sud nije donio nikakvu odluku. Obrana ja zatražila da Brammertz predoči dokumente koji sadrže navodne upute hrvatskim vlastima o tome kako provoditi istragu o tzv. topničkim dnevnicima.

Sudsko vijeće također nije odlučilo o usmenom zahtjevu obrane da se na tome ročištu, na kojem će se raspravljati o suradnji Hrvatske s ICTY-em, pojavi glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić

Tužiteljstvo se u pismenom podnesku ranije u petak usprotivilo izdavanju subpoene Brammertzu tvrdeći da je zahtjev Gotovinine obrane 'neutemeljen' i zasnovan na 'anonimnim svjedocima'.

Predstavnik RH i veleposlanik u Nizozemskoj Joško Paro izjavio je da se hrvatska vlada ne protivi dolasku Bajića na ročište, ali bi se sudsko vijeće trebalo njemu osobno obratiti.

Kako je rekao Goran Mikuličić, odvjetnik generala Mladena Markača, obrane su zadovoljne odlukom sudskog vijeća te je najavio da će njegov branjenik prekinuti bojkot suđenja i u ponedjeljak se pojaviti u sudnici.

Iako je današnja izvanredna rasprava pred Haškim sudom bila otvorena za javnost, zbog tehničkih razloga nije bilo moguće pratiti je u cijelosti.

Kosor: Ti dokumenti ne smiju ostati na nečijem tavanu.

Sve je u akciji potrage za topničkim dnevnicima obavljeno sukladno propisima i sada se čeka analiza pronađenih dokumenata, a riječ je o više od deset tisuća dokumenata. Neki od njih su nosili oznaku 'tajna' i već i to pokazuje opravdanost akcije.

Naime, ti dokumenti ne pripadaju ni jednoj privatnoj osobi, oni su vlasništvo Hrvatske i moraju biti u nadležnosti hrvatskih institucija, u arhivima, a ne u tamo nekim privatnim sobama, podrumima, tavanima. Pokazalo se da neki nisu radili po zakonima, rekla je premijerka Jadranka Kosor u Šibeniku prije odluke Haškog suda o obustavi istrage materijala članova Gotovininog tima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi