PRVI KRUG GLASANJA

Guterres vodi. Ima li Pusić šanse da postane glavna tajnica UN-a?

21.07.2016 u 20:22

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održalo je u četvrtak svoje prvo tajno glasovanje kako bi smanjilo brojku od 12 kandidata za sljedećeg glavnog tajnika, ali usprkos nastojanja da se proces učini transparentnijim rezultati neće biti objavljeni

Nakon prvoga glasovanja vodi Antonio Guterres, bivši visoki povjerenik UN-a za izbjeglice, ispred bivšeg slovenskog predsjednika Danila Tuerka, javlja agencija France Press pozivajući se na neimenovane diplomate.

Glavni tajnik Ban Ki-moon odlazi s dužnosti krajem 2016. nakon dva petogodišnja mandata.

UN-ova 193-člana Opća skupština nastojala je ove godine skinuti veo tajnosti s izbora šefa UN-a koje ga je prekrivalo zadnjih 70 godina zahtijevajući javnu nominaciju i održavanje susreta sa svakim od kandidata.

Ipak je 15-člano Vijeće sigurnosti ono koje će izabrati kandidata kojega će preporučiti Općoj skupštini za izbor krajem godine. Vijeće će nastaviti s održavanjem zatvorenih neformalnih tajnih glasovanja sve dok ne postignu konsenzus.

U četvrtak su članice vijeća dobile glasački listić za svakoga kandidata s opcijama ohrabruje, obeshrabruje i bez mišljenja. Države koje su nominirale kandidate će biti obaviještene o rezultatima za svoje kandidate, ali ukupni rezultati neće biti objavljeni, navodi agencija Reuters.

Kandidirala su se šestorica muškaraca i šest žena, a dužnost bi po načelu zemljopisne rotacije trebala pripasti kandidatu iz istočne Europe. Mnogi se zauzimaju da to bude žena, što bi bilo prvi put.

"Ovo je proces pronalaženja osobe. Kao i bilo koji drugi proces novačenja on se mora obaviti poštujući povjerljivost kandidata", rekao je novinarima britanski veleposlanik pri UN-u Matthew Rycroft na putu u vijeće.

On je kazao kako je svrha tajnih glasovanja "potaknuti ljude koji ne prođu dobro da izađu iz utrke".

One kandidate koji imaju najmanje izgleda da odustanu, međutim, ništa formalno ne prisiljava da odustanu.

Na kraju se pet zemalja s pravom veta u Vijeću sigurnosti, Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, Rusija i Kina, trebaju suglasiti oko kandidata, i ne moraju obraćati pozornost na popularnost kandidata u Općoj skupštini. Vijeće se nada kako će postići suglasnost o kandidatu do listopada, kažu diplomati.

Kandidati žene za sada su: glavna ravnateljica UN-ove organizacije za kulturu UNESCO-a Bugarka Irina Bokova; bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić; bivša moldovska ministrica vanjskih poslova Natalia German, bivša novozelandska premijerka Helen Clark, koja vodi UN-ov program za razvoj; argentinska ministrica vanjskih poslova Susana Malcorra; i bivša šefica UN-a za klimu Christian Figueres iz Kostarike.

U Utrci su i crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić: bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk; bivši visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Gueterres, koji je i bivši portugalski premijer; bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić; bivši makedonski ministar vanjskih poslova Srđan Kerim; i slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

Lista nije još zatvorena jer bi se na njoj mogao naći i bivši australski premijer Kevin Rudd, kao i Bugarka Kristalina Georgijeva, povjerenica za proračun i ljudske resurse u Europskoj komisiji.