glavni tajnik un-a

Guterres: Bliski istok na 'rubu ponora'

16.10.2023 u 08:39

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u nedjelju je rekao da je Bliski istok na "rubu ponora" te je pozvao islamistički Hamas da odmah oslobodi taoce i Izrael da omogući hitan humanitarni pristup Pojasu Gaze

"Svaki od ova dva cilja vrijedi sam za sebe", rekao je Guterres u izjavi. "Oni ne bi trebali postati sredstvo za pregovaranje i moraju se ostvariti jer je to ispravno."

"Gaza ostaje bez vode, struje i drugih bitnih zaliha", rekao je čelnik UN-a.

Guterres je rekao da UN ima zalihe hrane, vode, neprehrambenih artikala, medicinskih potrepština i goriva u Egiptu, Jordanu, Izraelu i Zapadnoj obali koje bi mogle biti poslane u Gazu "u roku od nekoliko sati" ako ih se može dostaviti sigurno i bez zapreka.

Nakon Hamasovog velikog napada, Izrael je pružanje osnovnih usluga civilnom stanovništvu u Pojasu Gaze vezao uz oslobađanje izraelskih talaca koje drži ta islamistička organizacija.

Pozivi Izraela stanovnicima Gaze da napuste to područje široko su kritizirani, uključujući i UN koji je upozorio na opasnost od "humanitarne katastrofe".

Izrael napada Gazu Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

U Gazi je u tijeku "humanitarna katastrofa bez presedana", rekla je UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA).

"Ni kapi vode, ni zrnu pšenice, ni litri goriva nije dopušteno da uđe u Gazu u posljednjih osam dana", rekao je Philippe Lazzarini, čelnik UNRWA.

Humanitarna koordinatorica UN-a za okupirano palestinsko područje Lynn Hastings izrazila je žaljenje što Izrael "povezuje humanitarnu pomoć Gazi s oslobađanjem talaca".

“Oni su rekli da žele uništiti Hamas, ali njihov sadašnji put uništit će Gazu”, rekla je.

Jedini tračak nade je da se voda vratila u pojedine lokalitete na jugu palestinskog teritorija gdje su zbijeni deseci tisuća ljudi.

Međutim, situacija je i dalje vrlo teška za tisuće izbjeglica.

"Svaki dan razmišljamo o tome kako uštedjeti vodu. Ako se tuširamo, nećemo piti vodu", kaže Asem, stanovnik Kan Younesa, koji nije želio dati svoje prezime.

Na jugu Pojasa Gaze gdje pristižu deseci tisuća sa sjevera, bez ičega, izraelski udari se nastavljaju, prema stanovnicima.

"Pogledajte golemo razaranje. Tvrde da ovdje ima terorizma", kaže Alaa al-Hams, pokazujući na ruševine kuće koja je u nedjelju bombardirana.

  • +14
Palestinci probijaju izraelsku zaštitnu ogradu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Gdje je ljudskost o kojoj govore? Ovdje su sve civili, nisu vezani ni uz jednu jednu grupu, a svi su mrtvi."

U nedjelju, devetog dana sukoba, izraelske zračne snage nemilosrdno su bombardirale ciljeve u pojasu Gaze, dok su borci Hamasa nastavili ispaljivati ​​rakete prema Izraelu.

Izraelska vojska izvela je desetke napada na četvrti Tal al-Hawa i Sheikh Radwan, kao i zračne napade na zgrade u Khan Younesu, Rafahu i kampu Nuseirat, prema ministarstvu unutarnjih poslova Gaze.

Na granični prijelaz Rafah, između Egipta i Gaze, humanitarna pomoć pristiže iz nekoliko prijestolnica, ali još uvijek nije prešla u Gazu.