pad prihoda 65 posto

Gubitak od boookinga u charterima procjenjuju na 150 milijuna eura, traže od Vlade korekciju kriterija za potpore

23.10.2020 u 18:00

Bionic
Reading

Prosječni pad dolazaka u sektoru chartera ove godine kreće se oko 50 posto, dok su im prihodi pali za 65 posto, stoga pružatelji usluga smještaja na plovilima traže od Ministarstva rada i mirovinskog sustava korekciju kriterija za potpore za radna mjesta, priopćeno je u petak iz HGK

Predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima - charter pri HGK Paško Klisović kazao je na sjednici udruženja koja se održala u četvrtak da se uspjeh nautike i brojke ostvarenja vežu za rezultat marina i mega jahti, dok brojke za čarter segment govore nešto drugo.

„Charteri u splitskom bazenu imaju pad i oko 60 posto, dok je južnije još i gore obzirom na ovisnost o letovima“, pojasnio je Klisović.

Posebno ih brine veći pad prihoda od pada broja dolazaka.

„Pad prihoda djelatnosti je do 65 posto, a to je ono od čega živimo, ne od broja dolazaka. S obzirom da je većina bookinga odrađena u last minuteu, rezervacije su realizirane po znatno nižim cijenama od uobičajenih, tako da je financijski gubitak značajan. Gosti iz dalekih destinacija su gotovo u potpunosti izostali, ali uspjeli smo doći do nekih novih koji do sada nisu bili čarter gosti i njih treba zadržati“, izjavio je Luka Šangulin, vlasnik i direktor čarterske tvrtke Angelina Tours iz Biograda i zamjenik predsjednika Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK.

Klisović se osvrnuo i na finiš sezone, naglasivši kako se gubici od bookinga, koji je izostao zbog rasta broja zaraženih prema kraju ljeta, procjenjuju na oko 150 milijuna eura. Upozorava da najteže razdoblje tek slijedi, s obzirom na to da sada imaju pad primitaka iznad 80 posto zbog potpunog izostanka ranog bookinga i primitaka avansa za sezonu 2021. čime se inače financira zimsko poslovanje, koje iziskuje značajna sredstva potrebna za pripremu plovila za sezonu.

„Po novom prijedlogu, potpore za očuvanje radnih mjesta temelje se na padu prihoda u sezoni, što možda odgovara nekim sezonskim sadržajima, ali mi ne živimo od špice i naši priljevi se slijevaju u zimskom periodu, što znači da unatoč 80 posto pada nećemo biti u mogućnosti koristiti mjere i morat ćemo nažalost otpuštati ako ne dođe do neke izmjene. Apeliramo u dobroj vjeri na ministra Aladrovića te vjerujemo da će nam Ministarstvo rada izaći ususret, kao što je izašlo ugostiteljima, koji mogu birati obračun mjesec za mjesec ili kumulativno, dakle mehanizam postoji“, poručuje Klisović.

Charter tvrtke su također preko HGK, čiji je predsjednik Burilović imao sastanak tim povodom s čelnicima Hamag-Bicroa, upozorile da već 6 mjeseci nisu dobili rješenja zahtjeva za Covid kredite; njihove rezerve su se istopile, a sredstva za obrtna sredstva i likvidnost su im hitno potrebna za opstojnost poslovanja, zaključuje se u priopćenju HGK.