SRB O SANADERU I MITU

'Gubitak INA-e veća je šteta od gubitka teritorija'

29.06.2011 u 11:15

Bionic
Reading

Nakon što su u medijima objavljeni novi detalji mita koji je MOL navodno isplatio bivšem premijeru Ivi Sanaderu za prodaju INA-e, na tu temu se osvrnuo i HSP-ovac Daniel Srb. Njegovo je mišljenje da je Sanader počinio veleizdaju, ali i da je gubitak glavne energetske kompanije puno veća šteta od gubitka teritorija

'Ako se pokaže točnim to da je Sanader primio mito od deset milijuna eura, to je veleizdaja i to mora biti sankcionirano', mišljenje je HSP-ovog predsjednika Daniela Srba, koji je uvjeren da je gubitak INA-e na ovakav način veća šteta nego što bi bio gubitak dijela teritorija.

'Gubitak teritorija je kao da čovjek izgubi prst ili ruku, ali da izgubi temeljnu energetsku kompaniju na ovakav način, to je kao da tijelo izgubi krvotok', rekao je Srb. Nadodao je da će istražni proces, koji će uslijediti u Hrvatskoj, odrediti ne samo budućnost, nego i prošlost ne samo Sanadera, nego i cijele njegove Vlade.

Kao veliki protivnik ulaska u Europsku uniju, Srb se osvrnuo i na jučerašnji konačni dogovor premijerke Jadranke Kosor i sindikata da se referendum o Zakonu o radu i referendum o EU održe na isti dan, što, po njegovom mišljenju, 'umanjuje značaj referenduma o ulasku u Uniju'. Podsjetio je pritom Srb kako su se zbog referenduma o Europskoj uniji, ali i zbog samog ulaska, već mijenjali uvjeti održavanja referenduma, a zasmetalo ga je i trošenje 15 milijuna kuna iz proračuna na promociju Europske unije.

'To otvara pitanje tko je onda druga strana. Ako Vlada troši novac hrvatskih poreznih obveznika u tolikom iznosu kako bi se promovirao ulazak u Europsku uniju, tko će promovirati drugu stranu? Tko je na toj drugoj strani? Kada je Slovenija ulazila u Europsku uniju, potrošila je novac poreznih obveznika na promoviranje 125 tisuća eura, odnosno manje od milijun kuna. Hrvatska Vlada troši 15 milijuna kuna, i to na reklame koje su stupidne i iz kojih građani ne mogu dobiti odgovor na temeljno pitanje', rekao je Srb. Prisjetio se i irskog slučaja gdje je sud zabranio trošenje novca poreznih obveznika na promoviranje Europske unije, dodavši da bi možda sud trebao reagirati u Hrvatskoj.

'Mi sada imamo relativizaciju dodavanjem drugih pitanja, a sve kako bi se osigurala dovoljna potpora referendumu za ulazak u Europsku uniju. Sve ove manipulacije praktično taj referendum vode u nelegalnost', zaključio je Srb