VAPAJ SPASITELJA

GSS dvije godine bez obuke na helikopteru!

Bionic
Reading

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) idu u akcije helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali pune dvije godine nitko od njih 40-ak nije vježbao letove na tim helikopterima. ako žele naučiti spašavanje helikopterima, otkriva Slobodna Dalmacija, moraju vježbati u Švicarskoj, Italiji ili Sloveniji

Tako ispada da je državi lakše plaćati obuku u stranoj zemlji nego u Hrvatskoj. Slobodna piše da su HGSS-ovci zbog problema s obukom zatražili i pomoć Ive Josipovića, zapovjednika Oružanih snaga RH, ali je pitanje što će se dogoditi, jer su pomoć zbog istog problema bezuspješno tražili i od bivših predsjednika i premijera Stipe Mesića i Ive Sanadera

Zavrzlama oko obuke pojavila se jer HGSS, kao i druge slične službe diljem svijeta, spada u civilne strukture, a helikopteri kojima HGSS ide u spašavanja su vojni.

HV-ovci tvrde da oni za obuku HGSS-a nemaju predviđene sate letenja i da im nitko ne plaća njihovo vježbanje. Činjenica je da država Hrvatska ne predviđa posebna sredstva za naše vježbanje i spašavanja, ali ne predviđaju sredstva ni za medicinske letove. Zbog toga ni helikopteri nisu opremljeni svom potrebnom spasilačkom opremom. Jedino u turističkoj sezoni ima opreme, i to zahvaljujući HGSS-u i Hitnoj medicinskoj pomoći.

Godišnje bi svi članovi HGSS-a koji su letači spašavatelji trebali imati ukupno oko stotinu sati za obuku na helikopterima, a oni nemaju ni minute.