NIŠTA OD INTEGRACIJE

Gruzijski put u EU 'praktički zamrznut' zbog kontroverznog zakona

19.06.2024 u 16:41

Bionic
Reading

Veleposlanik EU-a u Gruziji rekao je u srijedu da je proces približavanja zemlje EU-u zaustavljen zakonom o "stranim agentima" koji je donesen ovaj mjesec

Gruzijska novinska agencija Interpress citirala je veleposlanika Pawela Herczynskog koji je rekao da zakon ima "negativan utjecaj na izglede za gruzijski napredak" i da je proces pristupanja sada "praktički zaustavljen, praktički zamrznut".

"U principu, usvajanje tog zakona, kako ja to vidim, zamrznuo je gruzijsku integraciju u Europsku uniju", rekao je.

Zakon, koji nalaže da se organizacije koje dobivaju više od 20 posto novca izvana registriraju kao "agenti stranog utjecaja", kritiziran je u zemlji kao autoritaran. Gruzijska vladajuća stranka brani ga kao nužni korak da bi se osiguralo transparentnost financiranja.

Protivnici prijedloga zakona dva su mjeseca organizirali najveće prosvjede u Gruziji od proglašenja neovisnosti od Moskve 1991. tražeći da ga se odbaci.

SAD, EU i Britanija kritiziraju zakon i upozoravaju da će blokirati proces pristupanja EU-u.

Gruzija je dobila kandidatski status u prosincu, ali europski dužnosnici upozoravaju da je Gruzija nazadovala u nekim ključnim reforamama.

Herczynski je rekao da će ministri vanjskih poslova EU-a razgovarati o statusu Gruzije na sastanku u Luxembourgu idući tjedan.

Rekao je da su pripremljene razne opcije u pogledu koraka koje bi se moglo poduzeti i da će države članice "odlučiti koju će opciju provesti s tog popisa".