kome vjerovati?

Gruzijka koja je tvrdila da je tajna Putinova majka umrla u 97. godini

03.06.2023 u 09:13

Bionic
Reading

Gruzijka koja je godinama tvrdila da je tajna majka Vladimira Putina umrla je u siromaštvu u dobi od 97 godina prije par dana

Vera Putina je desetljećima tvrdila da je ruski predsjednik njezin sin kojeg je rodila nakon što je imala aferu s oženjenim muškarcem.

Ruski predsjednik nikada nije javno priznao te tvrdnje. Vera je svoju priču argumentirala i fotografijama svog sina, koje su pokazivale nevjerojatnu sličnost sa sada 70-godišnjim ruskim vođom.

Vera je živjela u iznimno siromašnom selu Metekhi u bivšoj sovjetskoj republici Gruziji. Tvrdila je da je predala aktualnog ruskog vođu kada je imao samo 10 godina, piše britanski tabloid Daily Mail.

Žena je prvi put istupila s tvrdnjama 1999., međutim, Putin je u svojoj autobiografiji napisao da je rođen i odrastao u Sankt Peterburgu, navodeći majku po imenu Marija i oca, koji se također zove Vladimir Putin.

Ruski čelnik je tvrdio da su mu oba roditelja umrla od raka 1990-ih. No do detalja o djetinjstvu Vladimira Putina iznimno je teško doći, a često je glavni izvor informacija sam Putin.

Putin u svojoj biografiji 'Prva osoba' piše da je bio sin tvorničke radnice i bivšeg servisera sovjetske mornarice te da je djetinjstvo proveo u Sankt Peterburgu. Naveo je i da je njegov djed Spiridon Putin bio Lenjinov i Staljinov osobni kuhar, kao i da su mu oba roditelja umrla od raka, majka 1998. a otac 1999. godine.

  • +10
Putin na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi Izvor: Profimedia / Autor: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

Vera, koja je Putinu dala nadimak Vova, rekla je da joj nikada nije oprostio nakon što je poslan baki i djedu u Očjor u Rusiji i nikada se nije vratio. O Veri je tportal već ranije pisao.

Kada je Putinova 'tajna majka' umrla ovaj tjedan, nije imala kontakt s njim 60 godina.

Izvori u Gruziji potvrdili su The Sunu da je Vera umrla od 'starosti' u glavnom gradu Tbilisiju. Potom je u utorak pokopana u svom rodnom selu Metekhi.

Vera Putina Izvor: Društvene mreže / Autor: Rustavi 2

Tvrdila je da je on bio treći sin para, a oba su mu starija brata umrla, jedan u djetinjstvu, a drugi od gladi.

Zapisi iz arhiva iz najbližeg grada do Metekhija pokazuju da je Vladimir Putin bio prijavljen u seoskoj školi od 1959. do 1960. i da je rođen kao Gruzijac, a ne Rus.

Tvrdila je da je njezino skrb nad mladim Putinom završilo nakon što je pobjegla od njegovog pijanog svekra svojim ruskim roditeljima.

Nakon što se pomirila sa suprugom, navodno je tražila Putina natrag, ali njezini roditelji nisu htjeli pustiti mladića već su inzistirali da ostane s njima tvrdeći 'da će se dobro brinuti za njega'.

Verin iskaz je u suprotnosti s pričom ruskog predsjednika koji tvrdi da je rođen 1952. u Lenjingradu - sada poznatom kao Sankt Peterburg.

U jednom od svojih posljednjih intervjua za The Sun rekla je: 'Moj san nije umrijeti, a da me Vova ne vidi i ne razgovara sa mnom barem jednom.

'Često ga vidim u snovima, ali on ne želi razgovarati sa mnom. I u životu i u snu ljuti se zbog onoga što sam učinila, ne može mi oprostiti'.

Kremlj je odbacio ove tvrdnje. Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik, prethodno je rekao: 'Priča nije istinita. To uopće ne odgovara stvarnosti.'