POD POKROVITELJSTVOM ŠVICARSKE

Gruzija otvara Rusiji vrata u WTO-u

09.11.2011 u 16:10

Bionic
Reading

Rusija je u srijedu, pod pokroviteljstvom Švicarske, potpisala sporazum s Gruzijom, čime je uklonjena posljednja zapreka ulasku Moskve u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) nakon 18 godina pregovora

Ulazak Rusije bit će najveći korak u liberalizaciji svjetske trgovine otkako joj se prije deset godina priključila Kina.

'Gotovo je, potpisali smo dokument', rekao je zamjenik gruzijskog ministra vanjskih poslova Sergi Kapanadze. 'S gruzijske strane više nema zapreka ulasku Rusije u WTO', dodao je.

Zasad nema komentara Rusije, čije je gospodarstvo vrijedno 1,9 bilijuna dolara najveće izvan WTO-a.

'Zadovoljni smo što su Rusija i Gruzija postigle sporazum. Čestitamo njima i švicarskim posrednicima', rekao je glasnogovornik WTO-a Keith Rockwell.

Nakon gotovo 20 godina pregovora s 153-članom organizacijom, posljednji izazov za Rusiju bio je dogovor s Gruzijom oko toga da Tbilisi ukloni blokadu ulasku Rusije s kojom je bila u kratkom ratu 2008.

Kapanadze je objasnio da su Rusija i Gruzija, koje nemaju diplomatske odnose, dogovorile načela za nadzor trgovine između Moskve i Tbilisija, uključujući i dvije gruzijske odmetnute pokrajine koje podupire Rusija, Južnu Osetiju i Abhaziju.

Rusija očekuje da će radna skupina WTO-a ovaj tjedan izraditi nacrt konačnog dokumenta o pristupanju, koji bi ministri trgovine članica WTO-a trebali usvojiti 15. prosinca.