26 OPTUŽENIH

'Gruntovčani' ne osjećaju se krivima

18.05.2009 u 16:01

Bionic
Reading

Svih 28 optuženika u antikorupcijskom postupku 'Gruntovčani' kazali su da se ne osjećaju krivima niti po jednoj točki USKOK-ove optužnice koja ih tereti za primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava.

Optužnica na čak 206 stranica sastoji se od 16 točaka, a predstavnica USKOK-a Željka Mostečak sat i pol je čitala njen "šturi" sažetak.

Najviše kaznenih djela, čak osam, na teret se stavlja prvooptuženoj službenici zagrebačke gruntovnice Jasenki Sili, dok se ostali optuženici terete za od po jedno do najviše tri koruptivna nedjela.

Na optuženičkoj klupi u slučaju Gruntovec, uz prvooptuženu se našao još jedan službenik gruntovnice, odnosno Zemljišno-knjižnog odjela zagrebačkog Općinskog građanskog suda, četvero referenata i jedan službenik izvanparničnog odjela, po jedan službenik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i Općinskog suda u Zaprešiću, jedan službenik Državnog odvjetništva, troje odvjetnika te 15 građana.

USKOK tvrdi da su optuženi, do uhićenja krajem prosinca 2007. primali mito od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna, ali i nekoliko tisuća eura.

Za svoje usluge navodno su nagrađivani i podmirivanjem privatnih računa, zapošljavanjem članova obitelji, ljetovanjima, pozajmicama i drugim darovima te uslugama kao što su žurno ishođenje putnih isprava, kredita, organiziranje liječničkog pregleda te nabava informatičke opreme bez PDV-a.

U istrazi je ispitano 80-ak svjedoka, koji će se ponovno saslušati na glavnoj raspravi ili će se njihovi raniji iskazi čitati u sudnici.

Također će se puštati i tajne USKOK-ove audio i video snimke kojima je potkrijepljena optužnica.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Ivana Turudića danas je odbilo prijedlog obrane da se razdvoji postupak protiv trojice optuženih, a suđenje se nastavlja sutra kada bi se trebalo ispitati prvih osam svjedoka.