utjecaj rodne ideologije

GROZD i Istina o Istanbulskoj: Okružje gdje dijete ima mamu i tatu najbolje za odrastanje

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 28.11.2018 11:41
  • Objavljeno 28.11.2018 u 11:41
GROZD

GROZD

Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Udruga Glas roditelja za djecu (GROZD) i građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj priopćili su u srijedu kako su majka i otac najbolje okruženje za odrastanje i odgoj djeteta, suprotstavljajući se time objavi dvjestotinjak hrvatskih stručnjaka i znanstvenika da za odgoj djeteta nije bitan spol, već ljubav i sigurnost

Uoči rasprave o konačnom prijedlogu Zakona o udomiteljstvu, koji ne omogućuje udomiteljstvo istospolnim registriranim partnerima, više od 200 znanstvenika i stručnjaka, uglavnom psihologa, socijalnih radnika i pedijatara, u zajedničkom se priopćenju založilo da se istospolnim parovima omogući udomljavanje djece ističući kako nema značajnih razlika u rezultatima odgoja djece koja odrastaju u obiteljima s homoseksualnim ili heteroseksualnim roditeljima.

GROZD i Istina o Istanbulskoj, međutim, tvrde kako 200 stručnjaka 'zagovara istospolno roditeljstvo' i optužuju ih da šire 'rodnu ideologiju'.

'Relevantna istraživanja poput onog Marka Regnerusa, najsveobuhvatnijeg i provedenog na najvećem uzorku, pokazuju da djeca odgajana od homoseksualnih roditelja imaju znatno lošije rezultate od one koja odrastaju u heteroseksualnim obiteljima. Ignoriranje i diskreditiranje takvih istraživanja od strane jednog dijela stručnjaka u Hrvatskoj ukazuje na opasnost da psihologija i ostale društvene znanosti padnu pod pod utjecaj ideoloških postulata aktualnog režima', stoji u priopćenju.

U prošlom sistemu 'to je bila komunistička ideologija', dok je danas 'u modi rodna ideologija', koja je dobrim dijelom generirana s katedre Aleksandra Štulhofera na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, navode GROZD i Istina o Istanbulskoj.

'Sistemi i ideologije dolaze i prolaze, a ono što ostaje nepromijenjeno i nepromjenjivo je ljudska priroda: dijete se može stvoriti i roditi jedino od majke i oca, te je i takvo okružje, okružje obitelji u kojem dijete ima mamu i tatu najbolje i za njegovo odrastanje', naglašeno je u priopćenju.

Regnerus je profesor sociologije na Sveučilištu Texas u gradu Austinu, a objavio je istraživanje u kojem tvrdi da djeca koju odgajaju homoseksualni parovi više razmišljaju o samoubojstvu, više su sklona varanju partnera, u većem su broju nezaposlena, više odlaze na psihoterapiju i više imaju spolne bolesti od djece iz heteroseksualnih obitelji.

Regnerusovo istraživanje kritizirali su drugi američki znanstvenici, tvrdeći da je pri istraživanju učinio metodološke pogreške zbog kojih su podaci koje je iznio lažni. Američko sociološko udruženje ocijenilo je da Regnerusovo istraživanje nije dokazalo da su djeca iz istospolnih obitelji lošije prilagođena ili na bilo koji način inferiorna djeci iz raznospolnih obitelji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!