BEZ OŠTEĆENE STRANE

Grobari oslobođeni, odvjetnik objasnio: 'To je bio radni zadatak. Nakon iskopavanja, što se nađe, to je ostajalo njima'

11.10.2021 u 23:32

Bionic
Reading

Reportaža RTL Direkta iz Osijeka bavi se temom danas oslobođenih deset grobara i tri nosača lijesova. Nije bilo dvojbe da su s posmrtnih ostataka skidali nakit, zlato, zube i satove, prodavali ih i novac koji bi zadržali za sebe. No oštećene strane u ovom slučaju – nema. A nema niti oformljenog ureda za takve nađene stvari u napuštenim grobnicama

Grobari nisu otkopavali uređene grobove o kojima obitelj pokojnika još uvijek brine. Riječ je o grobovima starim, još od prije Drugog svjetskog rata o kojima više nitko ne brine i za koje se čak ne zna niti čiji su. Tada iz uprave groblja grobarima stiže naputak: Otkopajte taj grob. Raskopajte ga i napravite ga, pripremite za novu prodaju.

Pri otkopavanju takve grobnice, grobari nailaze na prastare posmrtne ostatke sa zlatnim zubom, prstenom ili zlatnim lančićem. To zlato uzimaju sebi a posmrtni ostaci sele se u centralnu grobnicu, javlja RTL Direkt.

Sada su nepravomoćno oslobođeni sve krivnje. Sudac je danas u obrazloženju presude objasnio i zašto - direktno se obraćajući grobarima.

"Nema nikakvog razumnog razloga da svi vi koji nemate visoko obrazovanje i nemate nikakvu naobrazbu za pravna pitanja znate što je blago. Ta zabluda bila bi otklonjiva u slučaju da ste čitali zakone, ali stvar je u tome da se može počiniti s namjerom teška krađa, a zabluda nehajem."

Grobari su odavno dobili otkaze

Iako se grobari nisu ni krili u prodavanju zlatnine.

"Oni se nisu ni krili prilikom prodaje tog zlata. Znači ono što je viđeno sa nadzornih kamera oni su u uniformama sa natpisom UKOP su to prodavali. Takvi su dolazili u zlatarnu? Da", kaže odvjetnik optuženoga Dražen Srb.

No odvjetnici kažu da priča nije jednostavna jer pogrebno poduzeće tada nije imalo pravilnik kojim se takve situacije reguliraju. Postojala je samo tradicija među grobarima koja je to smatrala uobičajenim. Pri dokazivanju nevinosti, još je bitnije bilo to što grobari – nisu otkopavali grobove.

"Znači to je svaki puta bio radni zadatak. Tipa, vi kupite grobno mjesto koje je netko napustio. Ono je vlasništvo UKOPa ali ono ga prodaje vama. I onda dolazi do iskopavanja tih grobnih mjesta i što se tom prilikom nađe to je ostajalo njima, ali da oni ulaze u grobove neke, ne, to optužnica nije niti tvrdila", govori Srb.

Državno odvjetništvo tvrdi da su na taj način, od 1993. do 2013. godine ostvarili dobit od 162 tisuće kuna. Iako, za sada nevini, grobari su odavno dobili otkaze, a novom presudom, nije sretno ni Državno odvjetništvo čiji su svi argumenti pobijeni, pa se na ovu presudu – očekuje njihova žalba.