ministrica obuljen koržinek

Mirogoj uvršten među sedam najugroženijih europskih lokaliteta, kreće akcija obnove

  • Autor: D. Su./Hina
  • Zadnja izmjena 08.04.2021 15:34
  • Objavljeno 08.04.2021 u 15:29
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Kompleks groblja Mirogoj uvršten je među sedam najugroženijih europskih spomeničkih lokaliteta za 2021. godinu, izvijestila je u četvrtak ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek na konferenciji za novinare ispred kapele Krista Kralja na Mirogoju.

Kompleks je prijavilo Ministarstvo kulture i medija u suradnji s gradom Zagrebom, Gradskim zavodom za zaštitu spomenika i Holdingom, vodeći računa u prvom redu o specifičnosti i vrijednosti kompleksa kao najvažnijega multikonfesionalnoga groblja u Hrvatskoj sa svojom iznimnom vrijednošću i na europskoj razini, ali i vodeći računa o golemim štetama, rekla je ministrica.

Podsjetila je da projekt koji od 2013. godine Europa nostra provodi s Institutom Europske investicijske banke na ovaj način svake godine stavlja u žarište sedam europskih lokaliteta.

Na taj se način mobiliziraju stručnjaci i sredstva kako bismo zajednički obnavljali europsku kulturnu baštinu, istaknula je Obuljen Koržinek,

Zadnjih godinu dana, napomenula je, niz europskih stručnjaka, od važnih i uglednih organizacija poput Europe nostre do znanstvenika, posebno stručnjaka koji se bave protupotresnom obnovom kulturne baštine, ponudio je različite oblike pomoći.

  • +10
  • +7

Ministrica Obuljen Koržinek održala konferenciju na Mirogoju

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Svi će oni, najavila je, biti uključeni posebno na kompleksnim projektima obnove.

"Procjena samo prvih radova koje ćemo financirati iz Europskoga fonda solidarnosti za kompleks Mirogoja je 97 milijuna kuna", rekla je Obuljen Koržinek i dodala da u to ulaze radovi hitne sanacije koji su prihvatljivi za financiranje iz Fonda solidarnosti.

Ta su sredstva odobrena, dokumentacija se prikuplja i tu ćemo kao i na ostalim kulturnim dobrima u Zagrebu relativno brzo vidjeti i početak realizacije, kazala je ministrica.

Međutim, istaknula je, svima je jasno da će obnova kompleksa Mirogoja biti dugotrajna te da će tražiti velik stručni angažman, jer se radi o iznimno kompleksnom spomeniku koji od svog nastanka nije bio obnavljan.

Naglasila je da je danas na javnom predstavljanju Europe nostre istaknuto da će se svi zajedno mobilizirati da nam pomognu prikupiti sredstva.

"U zadnjih nekoliko godina bili smo dobitnici važne europske nagrade za obnovu kulturne baštine", rekla je ministrica i podsjetila da su lani obnovljeni Hvarsko kazalište i cijeli niz spomenika.

Ovaj upis, smatra, pomoći će u mobilizaciji stručnjaka i sredstava kako bi se projekt obnove realizirao po najvišim kriterijima i u najkraćem roku.

Pročelnik zagrebačkoga Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić podsjetio je da su Uprava gradskih groblja i Zagrebački holding zajedno s Ministarstvom kulture poduzeli niz aktivnosti pa je napravljena temeljna zaštita mirogojskih arkada.

Lovrić je ocijenio da je Mirogoj jedan od najvrjednijih objekata spomeničke povijesne vrijednosti u gradu Zagrebu, a s obzirom na njegovo uvrštenje među sedam najugroženijih kulturnih objekata u Europi očekuje i dodatna sredstva te pomoć Europske investicijske banke, prije svega u stručnoj komponenti.

Ivica Lovrić

Ivica Lovrić

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Istaknuo je da se nastavlja i daljnja izgradnja te da je izrađena projektna dokumentacija za izgradnju gotovo tisuću metara južnih arkada na Mirogoju. U tijeku je javni poziv za izvođenje radova, a Lovrić je uvjeren da će potkraj ljeta početi izgradnja novih arkada.

Uz kompleks groblja Mirogoj među sedam najugroženijih spomenika i lokaliteta kulturne baštine u Europi su i Achensee parna zupčasta željeznica (Tirol, Austrija), pet južnih Egejskih otoka (Grčka), Vrt Giusti u Veroni (Italija), samostan Dečani (Kosovo), središnji poštanski ured u Skopju (Sjeverna Makedonija) te kapela i pustinjački samostan San Juan de Socueva (Cantabria, Španjolska).

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!