ministar vanjskih poslova

Grlić Radman o predsjednici: Ona državnički, pametno, mudro i strateški određuje kada će i kome dati intervju

12.08.2019 u 11:29

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman komentirao je prosvjed i reakcije iz Srbije na, kako su rekli, 'hrvatsko prisvajanje Nikole Tesle'

'Reakcije su pretjerane, Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj, srpsko podrijetlo je njegovo, govorio je da se ponosi hrvatskom domovinom i srbijanskim podrijetlom. I tu nema nikakvog problema', rekao je Grlić Radman za N1.

Ne smatra da je Hrvatska predugo ignorirala Teslu upravo zbog neriješenih pitanja između Hrvatske i Srbije. 'Činjenica je da je Hrvatska bila sljedbenica zapadnoeuropskih vrijednosti, nikad na to nismo gledali kao na neko pitanje koje bi trebalo biti kamen spoticanja. Možemo se ponositi, i Hrvati i Srbi, da smo imali takvog čovjeka. On je svjetski, univerzalni i pridonio je čovječanstvu', rekao je Grlić Radman.

Komentirao je i intervju koji je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala za Hrvatski tjednik, u kojemu je najavila svoju kandidaturu za drugi mandat.

  • +2
Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova, predstavio se javnosti Izvor: Cropix / Autor: Biljana Blivajs / CROPIX

'Zadnji moj veleposlanički mandat je bio Njemačkoj, gdje se poštuje sloboda medija, tamo se ne bave mediji time gdje je tko dao intervju. Kad govorimo o predsjednici, ja bih istaknuo njen put, koji je krenuo početkom devedesetih. U Ottawi je lijepo govorila engleski, meni su je pohvalili austrijski kolege, sve to nije slučajno', rekao je ministar vanjskih i europskih poslova, podsjetivši i na predsjedničin dosadašnji rad u različitim hrvatskim i međunarodnim institucijama.

'Ona državnički i pametno i mudro i strateški određuje kada će i gdje i kome dati intervju', rekao je Grlić Radman.