višegodišnje trakavice

Grković: Prioritet Mosta u Splitu su nezavršeni projekti

26.03.2021 u 13:24

Bionic
Reading

Prioritet Mosta u Splitu jest riješiti nezavršene projekte, ​moto je realno i odgovorno, ​a u idućem mandatu gradske uprave žele se koncentrirati na mnoga nezavršena poglavlja komunalne trakavice, istaknuo je u petak kandidat te stranke za splitskoga gradonačelnika Ivica Grković

Grković smatra da je Split toliko bolestan da bi trebao na hitan kirurški prijam pa predlaže trijažu jer nisu svi nezavršeni projekti jednako bolesni i jednako nezavršeni, niti su u istom stupnju hitnosti.

Istaknuo je da će utvrditi pravo i realno stanje svakog nezavršenog projekta i suočiti se s dijagnozom bez obzira na to kakva ona bila.

"Krcato je bolesnika, od Spaladium arene preko Kopilice do Žnjana, Marjana, prometa, parkirališta i svih ostalih projekata. Drugo naše pravilo je timski rad. Suvremene medicine nema bez različitih struka i specijalnosti. Za to nam trebaju slobodni i nezavisni stručnjaci koji nemaju sukob interesa. Za dijagnostiku u Mostu nećemo žaliti ni truda ni novca jer ne želimo lažno negativne dijagnoze, da se uljuljavamo, da je sve dobro i idealno", rekao je Grković na konferenciji za novinare.

​Istaknuo je kako mnogi problemi zapnu u hodnicima Banovine, u kojoj je nemoguće dobiti informaciju o trenutačnoj fazi liječenja pa se najčešće problemi prebacuju iz godine u godinu, određuje se fond za rješavanje, daju se obećanja, a rezultati izostaju.

O POS-u je govorio njegov kolega i gradski vijećnik Josip Markotić,​ ​koji je upozorio da je posebno degutantno gledati i slušati vladajuću opciju i njihova kandidata Vicu Mihanovića, koji sada paušalno obećava stanove na lokacijama kao da protekle četiri godine nije bio dio vladajuće opcije. Podsjetio je kako su premijer Plenković i bivši ministar Štromar 2018. obećali u Splitu u roku od tri godine izgraditi tisuću POS-ovih stanova.

"Taj rok istječe u svibnju, pa bi valjda ti podstanari u svibnju trebali dobiti ključeve stanova. Mi smo se od početka mandata bavili tim pitanjem jer smo 2017. godine, čim smo ušli u Vijeće, predložili amandman strategije za POS, koji je usvojen, ali vladajuća opcija ništa nije učinila. Do pandemije smo konstantno kontaktirali grad, APN, i Ministarstvo graditeljstva i državne imovine, ali četiri godine se nije događalo ništa", ustvrdio je Markotić. Kako je rekao, stupili su u kontakt s vodećim stručnjakom za pitanje stambene politike u Hrvatskoj Gojkom Bežovanom, koji je izrazio želju doći na Gradsko vijeće te predstaviti ideju o stanovanju koje si čovjek može priuštiti. Riječ je o projektu socijalnog stanovanja koji se provodi u EU i financira njezinim novcem, dio tog paketa već su iskoristile Slovenija, Poljska i Češka, a Hrvatske nigdje nema, istaknuo je.