više od 53 tisuće službeno oboljelih

Gripa je u padu, ali je intenzitet cirkulacije virusa i dalje - vrlo visok

25.02.2019 u 06:06

Bionic
Reading

U Zaraznoj bolnici manji je pristisak nego prošlih tjedana. Pacijenti pristižu, ali ne kao dosad - u većim brojevima odjednom, nego jedan po jedan. Najviše bolesnika u dobi je između 35 i 60 godina. Procijepljenost, kažu stručnjaci, ni ove godine nije bila dovoljno visoka

Ovogodišnja sezona gripe jedna je od najsmrtonosnijih do sada. Posljednji podaci govore da je od posljedica te bolesti umrlo 85-ero ljudi, više je od 53 tisuće službeno oboljelih, ali se procjenjuje da je stvaran broj i trostruko veći. Gripa je u padu, ali je intenzitet cirkulacije virusa i dalje - vrlo visok, donosi HRT.

U Zaraznoj bolnici manji je pristisak nego prošlih tjedana. Pacijenti pristižu, ali ne kao dosad - u većim brojevima odjednom, nego jedan po jedan. Najviše bolesnika u dobi je između 35 i 60 godina. Procijepljenost, kažu stručnjaci, ni ove godine nije bila dovoljno visoka.

  • +2
Gripa: Gužva u zagrebačkoj 'zaraznoj bolnici' Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Tek 30-ak posto onih iz kritičnih skupina je cijepljeno, a trebalo bi ih biti 70 posto.

'Bitno je da svi ti ljudi, nažalost, koji su preminuli, i obolili od teških oblika, koji leže na ECMO aparatima, na ventilatorima, su necijepljeni. I kad gledamo incidenciju tko se najmanje razbolijeva od gripe, to su ljudi koji se najviše cijepe, naši stariji sugrađani od 65 - kaže doktor Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu HZJZ-a.

Kraj jedne od najtežih sezona gripe očekuje se za otprilike mjesec dana.