U POTRAZI ZA VLADOM

Grillo zatražio mjesto šefa Italije!

21.03.2013 u 14:58

Bionic
Reading

Pokret Pet zvijezda M5S zatražio je danas od talijanskog predsjednika Giorgija Napolitana mjesto šefa vlade, navodeći da je na izborima postao 'prva politička snaga u zemlji brojem osvojenih glasova'

'Iz toga razloga službeno zahtijevamo mandat za formiranje vlade i realizaciju našeg programa', izjavila je Roberta Lombardi, predsjednica kluba zastupnika M5S, nakon razgovora s talijanskim predsjednikom koji vodi konzultacije za formiranje nove vlade.

Taj posljednji potez novog pokreta kojem je glavni program osporavanje aktualnog političkog sustava dodatno je otežao već ionako kompliciranu postizbornu situaciju u Italiji. Ni tri tjedna nakon završetka izbora ne nazire se jasno rješenje.

Naime pokret M5S jest najveći individualni pobjednik izbora s oko 25 posto osvojenih glasova, no po ukupnom plasmanu je treći, nakon lijeve koalicije pod vodstvom Piera Luigija Bersanija i Berlusconijeve desne koalicije. Dosad je svaka od tri političke struje nastojala na ovaj ili onaj način doći do većine. Bersani je kao tijesni pobjednik nastojao na svoju stranu privući nekoliko zastupnika pokreta Pet zvijezda, kao i Montijeve centriste. Vođa pokreta Grillo taj je manevar oštro osudio i odbacio iako je nekoliko zastupnika pokreta koji većinom čine političke novajlije glasalo za lijeve kandidate u predsjedništvu Senata.

Berlusconi pak sa svoje strane i dalje predlaže megakoaliciju ljevice i desnice 'u interesu zemlje' te će s tim prijedlogom i službeno izaći pred predsjednika. Taj je prijedlog pak Demokratska stranka sustavno odbijala navodeći da bi time izdala očekivanja svog biračkog tijela. Predsjednik Napolitano službeno će završiti konzultacije za mandatara nove vlade večeras susretom s Bersanijem.