POKRET VILA

Grillo pozvao policiju da se priključi prosvjedima u Italiji

10.12.2013 u 20:43

Bionic
Reading

Čelnik talijanskog Pokreta pet zvijezda Beppe Grillo pozvao je u utorak policajce da se priključe prosvjednicima, u vrijeme kada u valu tzv. "prosvjeda vila" građani iskazuju goleme frustracije nakupljene kroz godine štednje i recesije

'Pokretu vila", izvorno spontanoj skupini farmera sa Sicilije, priključili su se vozači kamiona, mali poduzetnici, nezaposleni i slabo plaćeni radnici koji prosvjeduju u brojnim gradovima, od Torina na sjeveru do Sicilije na jugu Italije.

Grillo, čiji pokret nije izravno povezan s prosvjedima, pozdravio je vijesti kako je nekoliko policajaca u ponedjeljak odložilo svoje kacige i izrazilo solidarnost s prosvjednicima.

"Talijani su na vašoj strani. Priključite im se. Na idućim prosvjedima, recite svojim dečkima da odlože kacige i stanu uz svoju braću", napisao je Grillo na svome blogu.

"Bit će to ekstreman, miroljubiv i revolucionaran signal i Italija će se promijeniti", dodao je.

Osim zahtjeva za ostavkom vlade i raspuštanje parlamenta, "mete" prosvjeda su prilično neodređene i kreću se od agencije za prikupljanje poreza Equitalia i visokih cijena goriva do privilegiranih elita i eura.