ITALIJA BEZ VLADE

Grillo izvrijeđao Bersanija

28.02.2013 u 17:27

Bionic
Reading

Izgledi za sastavljanje stabilne buduće talijanske vlade nakon izbora završenih u ponedjeljak sve su mršaviji. Tri glavne opcije, lijeva koalicija pod Pierom Luigijem Bersanijem, desna koalicija pod Silvijom Berlusconijem i pokret političkih novajlija Pet zvjezdica pod vodstvom bivšeg komičara Beppea Grilla su među sobom podijelili zastupnička mjesta u Parlamentu i Senatu

Iako je lijeva koalicija osvojila tijesnu većinu u donjem domu, za prevlast u Senatu nema ni približno dovoljno zastupnika čak i ako joj se pribroje centristi iz koalicije bivšeg premijera Marija Montija. Koaliranje i političko trgovanje programima i zastupnicima bi se dakle činilo kao sljedeći logični korak, no sudeći po posljednjim reakcijama, teško da će do toga doći. Naime, nakon objave rezultata postalo je jasno da unatoč svim izgledima i nadanjima eventualno rješenje političkog cul-de-saca leži u rukama pokreta Pet zvjezdica koji je s četvrtinom ukupnih osvojenih glasova snažno stupio na političku pozornicu Italije.

No duhovni vođa pokreta Beppe Grillo nije ni nakon prebrojavanja glasova popustio u svojoj tvrdoj, antiestablišment retorici. Prvo je poručio da bi prepuštanje Italije Berlusconijevom vodstvu, makar na šest mjeseci ili na godinu dana, bio 'zločin protiv svemira'. Zatim se pojavila nova alternativa o širokoj koaliciji novog pokreta i lijeve opcije te je Bersani i službeno uputio poziv Grillu na razgovor. No odgovor bivšeg komičara bio je jasan: 'Pokret neće izglasati povjerenje ni Demokratskoj stranci, ni ikome drugome.' Dodao je da će novi zastupnici (sveukupno 163 u oba doma parlamenta) glasati individualno za zakone koji su u skladu s programom pokreta, neovisno o tome tko ih predloži. Obraćanje nije moglo proći bez uobičajenih sočnih opaski na račun političke elite pa je tako napomenuo da ih Bersani gnjavi već danima te da ih uznemirava neprimjerenim prijedlozima. Bersani mu je odgovorio da sve ono što mu Grillo ima poručiti, pa i uvrede, želi čuti u parlamentu, aludirajući time na novu političku odgovornost koja je snašla pokret Pet zvjezdica.

Pat pozicija talijanskog vodstva danas je dodatno utvrđena novom istragom za korupciju protiv Silvija Berlusconija kojeg se sumnjiči da je prije nekoliko godina 'potkupio' jednog senatora iz lijeve opozicije. Dnevni list La Repubblica donosi vijest da je bivši premijer platio tri milijuna eura senatoru De Gregoriu u vrijeme vlade Romana Prodija 2006. godine. Prodijeva vlada je izgubila podršku kada je senator Sergio de Gregorio prešao na Berlusconijevu stranu. Iako sudske istrage nisu strana pojava Berlusconiju, ovo mu je prvi put da je pod službenim istragom (nadležan je sud u Napulju) zbog konkretnog slučaja korupcije političara.