projekt u australiji

Greta Thunberg udarila na Siemens: Pritisnimo ih da donesu ispravnu odluku!

11.01.2020 u 15:26

Bionic
Reading

Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg pozvala je u subotu njemačku tvrtku Siemens da se povuče iz projekta izgradnje rudnika ugljena u Australiji.

Siemens bi u ponedjeljak trebao objaviti hoće li graditi sustav željezničke signalizacije za projekt izgradnje rudnika ugljena indijskoj industrijskoj tvrtki Adani, rekao je u petak izvršni direktor Siemensa Joe Kaeser.

Čini se da Siemens ima moć zaustaviti, odgoditi ili prekinuti izgradnju rudnika, napisala je Thunberg na Twitteru.

"U ponedjeljak će objaviti svoju odluku. Molim vas, pomozite ih pritisnuti da donesu jedinu ispravnu odluku", tvitala je 17-godišnja Greta.

Klimatski aktivisti prosvjedovali su u petak ispred Siemensovih ureda diljem Njemačke i tražili Siemens da se povuče iz projekta u Australiji u kojoj bjesne požari.

Adani želi izgraditi jedan od najvećih svjetskih rudnika ugljena u Queenslandu koji bi trebao proizvoditi do 60 milijuna tona ugljena godišnje.

Siemens bi im trebao isporučiti sustav željezničke signalizacije od rudnika do luke Abbots Point.

Ekolozi su se godinama borili protiv projekta i ne samo zbog utjecaja ugljena na klimu. Postoje bojazni o potrošnji vode, uništenju prirodnog staništa i transportu ugljena preko ugroženog Velikog koraljnog grebena, najvećeg na svijetu.

Od početka sezone požara u Australiji, već u rujnu, ranije nego što je uobičajeno, požarima je zahvaćeno više od 10 milijuna hektara površine. Stradalo je najmanje 27 osoba, a uništeno je nekoliko tisuća domova.