STIGLI PRVI REZULTATI

Greška na državnoj maturi: Priznat će se svima

10.06.2015 u 07:10

Bionic
Reading

Državna matura je tek počela, a pritužbi učenika, kao i ranijih godina, već ima. Ovih dana neki su mediji objavili da su učenici u zadacima iz kemije otkrili navodne greške i tipfelere

Tako je primjerice učenik za portal srednja.hr izjavio da je uočio krivu mjernu jedinicu mol/L-1 (dakle mol kroz litru na minus prvu).

Međutim Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) u međuvremenu je objavio listu zadataka i rješenja (možete ih pogledati na stranici Državna matura i provjeriti jeste li točno odgovorili), a prema njoj u spornim zadacima (br. 38 u prvoj skupini i br. 6 u drugoj skupini) u kojima se koristi navodna jedinica ispravno piše mol L-1 (odnosno mol puta litra na minus prvu ili mol po litri).

Je li test uistinu bio pogrešan, pa je u međuvremenu ispravljen, tek će trebati vidjeti.

Isti je portal objavio da je u rješenju jednog zadatka bila ponuđena kriva potencija - trebalo je ispasti na treću, a u rješenjima stoji na četvrtu.

Centar priznao jednu grešku

U NCVVO-u su za sada priznali da je samo u jednom zadatku iz kemije postojala greška.

'U zadatku 6.1. u drugoj ispitnoj knjižici iza broja 25 trebalo je pisati 'minuta', a nije, što je moglo zbuniti pristupnike, iako je iz teksta, ako ga se pažljivo čita, vidljivo da se broj 25 odnosi na minute (vidi apscisu na grafu, vrijeme izraženo u minutama t/min)', kažu u Centru.

Taj zadatak, ističu, priznat će se svim pristupnicima, a problem su uspjeli na vrijeme ispraviti za ispite prevedene na jezike nacionalnih manjina.

Nastavnici: Unatoč greškama, matura je dobra

Dalibor Perković, srednjoškolski profesor fizike iz Zagreba, iz udruge Nastavnici organizirano kaže da za sada još nije čuo za neke službene pritužbe na testove ili održavanje mature.

U udruzi generalno smatraju da je sustav polaganja mature dobar; štoviše zalažu se da se uvede i mala matura.

'To što ima nekih grešaka ide na dušu sustava i činjenice da odabir odgovornih nije uvijek najbolji. No čak i kada bi matura bila lošija nego što jest trebalo bi je podržati', rekao je Perković.

'Greške se događaju. Ako netko smatra da je oštećen, ima pravo tražiti poništavanje spornog pitanja. Treba vidjeti je li greška nekoga mogla odvesti na krivi trag', rekao je Perković.

Sličnog mišljenja je i Ivan Novosel, nastavnik fizike i informatike Druge gimnazije u Varaždinu.

'Svake godine se zalomi pokoja greška. No zbog toga nitko ne ostaje zakinut jer se one mogu prijaviti pa se onda, ako je žalba opravdana, odobravaju bodovi', rekao je Novosel,  prošle godine član povjerenstva svoje škole za polaganje mature.

Slab interes za vjeronauk, etiku i glazbeni

Ove godine među izbornim predmetima najveći je interes za fiziku, potom za PiG, a zatim za biologiju, koju je prijavilo 8512 maturanata.

Zanimanje za ispit iz kemije bilo je također solidno jer je ona uvjet za upis na brojne fakultete i visoke škole, od prirodoslovnih i tehničkih do medicinskih. Nju je ove godine odabralo 4529 učenika, što je za oko 1400 više nego prošle.

U ponedjeljak su pisani testovi za izborne predmete logika te politika i gospodarstvo (PiG), a danas se pišu vjeronauk i biologija.

Vjeronauk je pak nakon etike i glazbene umjetnosti treći najnepopularniji izborni predmet; prijavilo ga je samo 197 učenika.

Novosel kaže da se problem slabe izlaznosti za određene predmete javlja svake godine, osobito na jesenskim rokovima.

'Prema pravilima, dva nastavnika trebaju dežurati pri polaganju svakog predmeta. Ponekad se zna dogoditi da dvojica profesora paze na jednog jedinog učenika. Kada ih ima jako malo na nekom ispitu, možda bi se polaganje moglo centralizirati kako bi se smanjili veliki izdaci. Sada već imamo dosta godina iskustva s maturom pa možemo vidjeti interes za određene izborne predmete i zaključiti želimo li ih imati baš sve na maturi i želimo li imati tolike troškove za njih ili ih možemo smanjiti', pojasnio je Novosel.

U NCVVO-u su svjesni ovog problema i traže rješenje, ali se način provođenja ispita za sada ipak neće mijenjati.

'Kao i do sada, ispiti s malim brojem pristupnika pisat će se u matičnim školama. Centar, u suradnji s nadležnim i partnerskim institucijama, izrađuje prijedlog praktičnijeg načina pisanja ispita s malim brojem pristupnika u narednim godinama', poručuju.

Testovi nisu teži od prijašnjih

Kako su se neki učenici požalili da su zadaci iz godine u godinu sve teži te budući da je bilo nekih najava da će se letvica zahtjevnosti doista postupno podizati radi povećanja razine znanja, pokušali smo doznati je li bilo kakvih promjena u standardima.

'Svi ispiti državne mature 2014/2015, osim ispita iz likovne umjetnosti, sastavljeni su prema ispitnim katalozima koji su bili važeći i prošle godine. Oni su objavljeni na mrežnim stranicama Centra', poručili su nam iz NCVVO-a.