A GODIŠNJE SU IMALI 300 MIL. KN

Gredelj: Samo 10 posto HDZ-ovih prihoda je sumnjivo

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 14.11.2011 16:55
  • Objavljeno 14.11.2011 u 14:11
Vladimir Gredelj

Vladimir Gredelj

Izvor: Cropix / Autor: Sinisa Sunara / CROPIX

HDZ-ov odvjetnik Vladimir Gredelj danas je poslao žalbu Vrhovnom sudu na odluku Županijskog suda o blokadi zgrade središnjice HDZ-a. U razgovoru za tportal pojasnio je argumente žalbe, ali i svoju taktiku obrane HDZ-a kojom želi dokazati da ipak nisu svi sve znali

Odvjetnik Vladimir Gredelj brani HDZ u istrazi slučaja Fimi media i tvrdi da je zgrada središnjice na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu stečena prije inkriminirajućeg razdoblja (odnosno prije 2003. godine) te da je stoga sud nema pravo blokirati.

Naime, HDZ se kao pravna osoba sumnjiči da je od 2003. do 2. srpnja 2009. godine (odlazak bivšeg premijera Ive Sanadera) koristio crne fondove kojima je financirao kampanje, isplaćivao božićnice i dodatke na plaću te tako oštetio građane za 32 milijuna kuna

OBRAZLOŽENJE ŽALBE VRHOVNOM SUDU ZBOG BLOKADE IMOVINE

Gredelj tvrdi da optužbe nisu točne, a osim toga tvrdi da je zgrada središnjice kupljena prije razdoblja u kojem su se navodno radile nezakonitosti: 'Nekretnina je stečena davno prije 2003. godine, pa tako ni teoretski nije mogla biti financirana sredstvima iz 'crnih fondova', za koje se u javnosti navodi da su formirani u vrijeme kada je Sanader bio predsjednik HDZ-a i Vlade', navodi Gredelj u detaljnom obrazloženju žalbe.

'Štoviše, u pobijanom rješenju nije utvrđena niti osnova sumnje da bi i nakon 2003. godine bilo koji dio sredstava iz 'crnih fondova' završio u imovini HDZ-a, već bi se ta sredstva eventualno mogla nalaziti u imovini onih osoba kojima su se vršile isplate iz 'crnih fondova', a i to tek treba utvrditi provođenjem istrage', pojašnjava Gredelj i tvrdi da je HDZ prije 2003. godine zakonito stjecao svoju imovinu (kroz prihode iz proračuna, članarine, donacije i slično).

'Nije jasno koji bi to dio imovine HDZ-a nakon 2003. godine bio stečen nezakonito te držimo da je privremena mjera neosnovana', naveo je Gredelj u žalbi Vrhovnom sudu.

HDZ IMA NOVU TAKTIKU: TRANSPARENTNOST!

Gredelj kaže da će odsad pa nadalje, po nalogu predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, javnosti podnositi obrazloženje svakog svog pravnog koraka. Razlog je oživljena želja za transparentnošću:

Transparentnost je dio novog načina vođenja stranke Jadranke Kosor. Povjerenje u stranku poljuljano je i ovime ne tražimo povjerenje natrag, nego želimo građanima dati sve podatke tako da mogu sami prosuditi o čemu se radi. Osim toga, namjera nam je preduhitriti žute medije koji preko samozvanih ad hoc stručnjaka iscipelare sve ono što bi moglo biti u korist HDZ-a', pojasnio je Gredelj novu taktiku HDZ-a.

30 MILIJUNA BIO JE 'SITNIŠ' ZA HDZ

I da se dokaže da je država crnim fondovima oštećena za 32 milijuna kuna, Gredelj kaže da to opet ne znači da je cijeli HDZ sve znao: 'Smeta mi teza da su svi sve znali, pogotovo zato što je HDZ imao preko 300 milijuna kuna redovnih, legalnih prihoda godišnje! Dakle, kad bi i bilo točno da je država oštećena za 30-ak milijuna, to je samo 10 posto od ukupnih prihoda. U tom kontekstu, to je sitniš i zašto bi članstvo sumnjalo da je taj prihod nelegalan, premda mnogi od njih za cijeloga svoga života taj novac neće ni vidjeti? Svi su imali dojam da je stranka bogata.'

Izjava da je redovni godišnji prihod HDZ-a iznosio 300 milijuna očito je lapsuz odvjetnika Gredelja jer se iz financijskih izvješća stranke na stranici HDZ jasno vidi da su 300 milijuna mogli zaraditi samo u inkriminiranom razdoblju od 2003. do 2009. godine

Gredelj se, ljutit na neke medije koji objavljuju tajne iskaze iz USKOK-a, pita zašto ti isti mediji nisu pisali o crnim fondovima u vrijeme kada su dobivali novac od određenih HDZ-ovaca za 'reklamne' članke? 'Ne znamo još koji su to točno mediji, ali i to će se vjerojatno saznati', rekao je Gredelj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi