TRAŽI ODGOVORNOST

Grčki premijer nagazio Tursku: Iskorištavate migrantsku krizu u Europi za vlastite interese

04.10.2019 u 21:57

Bionic
Reading

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis optužio je u petak Tursku da iskorištava migrantsku krizu u Europi za vlastite interese i istaknuo da Ankara može i treba kontrolirati priljev ilegalnih migranata na kontinent.

Grčka, ulaz u EU za gotovo milijun izbjeglica i migranata 2015., suočava se s povećanim brojem ljudi koji, nakon relativnog trogodišnjeg zatišja, ponovno preko Egejskog mora dolaze na njezine otoke iz susjedne Turske.

"Želim biti apsolutno jasan. Turska također mora preuzeti odgovornost", rekao je u parlamentu premijer Kyriakos Mitsotakis.

"Ona može kontrolirati dolaske u Egej. Ne mogu se oteti dojmu da iskorištava to pitanje radi vlastitih geopolitičkih interesa", dodao je.

Turska, koja je udomila 3.6 milijuna sirijskih izbjeglica, zaprijetila je da će "otvoriti vrata" ako Ankara ne dobije međunarodnu pomoć za plan da na sjever Sirije vrati milijun izbjeglica.

U rujnu se 10.258 migranata s turske obale iskrcalo na grčke otoke, uglavnom afganistanske i sirijske obitelji, pokazuju novi podatci UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR).

To je najveći broj dolazaka u Grčku u mjesec dana od 2016. kada su Turska i EU potpisali ugovor o smanjenju broja dolazaka.

Prema tom ugovoru, Ankara bi trebala primiti natrag izbjeglice i migrante bez dokumenata, uključujući Sirijce koji su prešli na grčke otoke i ne ispunjavaju uvjete za dobivanje azila.

EU bi zauzvrat trebala primiti tisuće Sirijaca izravno iz Turske i dati joj više novaca i drugih beneficija.