NEDOVOLJNO CIJEPLJENI

Grčki otoci pred zatvaranjem zbog korone; u Portugalu 'noćnog života' nema do listopada

30.07.2021 u 09:03

Bionic
Reading

Portugalski premijer Antonio Costa poručio je da barovi i noćni klubovi ostaju zatvoreni najmanje do listopada, kada će se otvoriti samo za građane s Covid potvrdom. U Grčkoj, nekoliko otoka našlo se pred lokalnim zatvaranjima zbog porasta broja zaraženih

Noćni klubovi u Portugalu zatvoreni su u ožujku 2020, a vlasti procjenjuju da će se do listopada potpuno cijepiti 85 posto stanovništva, rekao je premijer Costa nakon sjednice Vlade u četvrtak. Odobene su tri nove faze popuštanja strogih epidemijskih mjera: početak bi trebao biti 1. kolovoza, kada se dosegne 57 posto cijepljenih; druga faza očekuje se od 5. rujna, te posljednja faza u listopadu, izvještava EurActiv.

U Grčkoj, tjedan dana 'lockdowna' određen je za otok Mikonos, gdje je zabranjena glazba u barovima, a policijski sat na snazi je od ponoći. Sad je pred restrikcijama i otok Ios, najavio je zamjenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias. Zabrinutost vlada i po pitanju Zakintosa, Tinosa, Lefkade, Santorinija, Parosa and Rodosa.

Koronavirus u Portugalu Izvor: EPA / Autor: LUIS FORRA

Grčka je u četvrtak registrirala gotovo 2700 novih slučajeva zaraze, a porasle su i hospitalizacije Covid pacijenata. Prema europskoj epidemiološkoj karti, u crvenom je gotovo cijela Grčka. Mogući 'lockdowni' predstavljali bi ozbiljan udar na turizam. Trenutno, prvom dozom cijepljeno je 62,8 posto Grka, a samo 55 posto je potpuno cijepljeno.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ