IMA LI VOLJE ZA RJEŠENJEM?

Grčka tragedija, europska kriza, humanost na testu

24.08.2015 u 19:10

Bionic
Reading

Grčka je priopćila u ponedjeljak da njezina infrastruktura nije dovoljna za valove izbjeglica koji dolaze u zemlju u jednoj od najgorih humanitarnih kriza s kojima je suočena Europa od Drugog svjetskog rata. U međuvremenu, austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz posjetio je u ponedjeljak Makedoniju i najavio pomoć toj zemlji u suočavanju s velikim brojem izbjeglica

Dok se bori s katastrofalnom gospodarskom krizom, Grčka je uvučena u novu krizu nakon masovnog dolaska izbjeglica, većinom Sirijaca koji bježe pred građanskim ratom.

Neke međunarodne humanitarne agencije nisu zadovoljne odgovorom Atene na dolazak imigranata. UNHCR je priopćio prošli tjedan da je Grčka trebala pokazati više vodstva i preuzeti kontrolu nad situacijom.

Broj imigranata koji su došli u Grčku ove je godine premašio 160.000, trostruko više nego prošle godine, i grčke vlasti se više ne mogu nositi s tom situacijom.

'Ovo je zemlja primateljica i kao takva je obavezna imati infrastrukturu', izjavila je Olga Gerovasili, glasnogovornica grčke odlazeće ljevičarske Sirizine vlade.

'Međutim, optužuju nas za stvari koje nismo imali vremena napraviti, ono što sve (prijašnje) vlade nisu učinile posljednjih godina', rekla je ona za Alpha TV.

'To nije samo grčka tragedija, to je europska kriza', rekao je Gauri van Gulik, zamjenik direktora Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju. 'Događa se pred očima kratkovidnih europskih čelnika kojima je veći prioritet osigurati granice nego pomoći preživjelima sukoba', istaknuo je.

Austrija najavila pomoć Makedoniji

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz posjetio je u ponedjeljak Makedoniju i najavio pomoć toj zemlji u suočavanju s velikim brojem izbjeglica.

'Države zapadnog Balkana pregažene su, suočene s izazovima koje prelaze njihove mogućnosti i ostavljene na cjedilu', rekao je Kurz na letu za Skoplje. 'Moramo im pomoći', dodao je.

Tijekom susreta s makedonskim ministrom unutarnjih poslova Mitkom Cavkovim na makedonsko-grčkom graničnom prijelazu Gevgeliji Kurz je rekao kako 'dublinsko pravilo', koje određuje da izbjeglica ostaje u onoj zemlji EU u koju je prvu došao, više ne funkcionira.

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s austrijskim kolegom zatražio je pomoć europskih partnera. S Makedonijom se mora postupati kao s integralnim dijelom EU, rekao je.

Ovo je 'jedina granica preko koje migranti dolaze iz jedne zemlje EU u zemlju koja nije članica EU', rekao je Poposki.

Oba su ministra kritizirala ponašanje Grčke u izbjegličkoj krizi. Nije u redu da se izbjeglice jednostavno propušta, rekao je Kurz, dodajući kako je potrebno rješenje na razini EU. Grčka prema njegovim riječima mora bolje osigurati vanjsku granicu EU, iako i Grčka zaslužuje pomoć.

Austrijski šef diplomacije zatražio je od EU više pozornosti za zapadnobalkansku izbjegličku rutu. Smatra da bi se na tu temu trebao održati sastanak na vrhu Unije.