PRIJETI DEVALVACIJA EURA

Grci masovno povlače novac iz banaka!

16.05.2012 u 12:13

Bionic
Reading

Grci povlače eure iz banaka, u strahu da će njihovoj ušteđevini naglo pasti vrijednost ukoliko država napusti eurozonu: samo u ponedjeljak, dan uoči propasti pregovora vodećih političkih stranaka da formiraju koalicijsku vladu, povukli su čak 700 milijuna eura

Grčki predsjednik Karolos Papoulias upozorio je da bi se 'strah mogao razviti u paniku' u grčkim bankama nekoliko tjedana uoči najavljenih novih izbora koji bi mogli katapultirati Grčku iz eurozone.

Guverner narodne banke George Provopoulos otkrio je predsjedniku da su štediše još u ponedjeljak povukle najmanje 700 milijuna eura iz grčkih banaka.

'Gospodin Provopoulos rekao mi je da nije bilo panike, već da postoji veliki strah koji bi se mogao razviti u paniku. Vrijednost povučenih uloga do 16 sati, kada sam ga nazvao, bila je viša od 600 milijuna eura i dosegnula je 700 milijuna', rekao je Papoulias.

Izvori iz dvije grčke banke potvrdili su Reutersu da je povlačenje eura u utorak nastavljeno istim tempom.

Zbog očekivanog izlaska Grčke iz eurozone, euro i europska tržišta dionica dosegnuli su rekordno niske vrijednosti i povećale prinose na španjolske i talijanske obveznice, čime je povećan rizik da će pogođene biti i druge europske zemlje.