problem obnove

Grbin: Zbog Mažara inzistiramo na istražnom povjerenstvu za poslijeratnu obnovu

04.02.2021 u 15:30

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je u četvrtak da oporba inzistira na osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu, istaknuvši da je to nužno jer se zbog poslova na obnovi istražuje i novopečeni HDZ-ov zastupnik Nikola Mažar.

"Prije dva tjedna oporba je predložila osnivanje istražnog povjerenstva koje se trebalo baviti kriminalom u poslijeratnoj obnovi. Današnji napisi u medijima pokazuju koliko je osnivanje povjerenstva nasušno potrebno jer policija protiv novopečenog saborskog zastupnika HDZ-a Nikole Mažara navodno pokreće kazneni postupak zato što su se namještali dokumentacija i potvrde kako bi određeni odabrani poduzetnici mogli dobiti posao", rekao je Grbin novinarima u Saboru.

Ironično je da saborskog zastupnika HDZ-a Darka Puljašića mijenja zastupnik Mažar kojem se opet na teret stavljaju kaznena djela počinjena u obnašanju službene dužnosti, poručio je Grbin.

Upravo zbog toga, naglasio je čelnik SDP-a, inzistiramo na osnivanju istražnog povjerenstva kako bi se spriječilo da u obnovi, koja će biti teška desetke milijardi kuna, slični ljudi na sličan način osiguraju poslove nekom svom podobnom.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, već godinu i pol traje istraga navoda iz jedne privatne kaznene prijave o poslovima vrijednim 10,9 milijuna kuna, koje je na natječajima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje (SDUOSZ) od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2019. godine dobila građevinska tvrtka Bodat iz Vinkovaca, a za koje se ozbiljno sumnja da su realizirani temeljem lažnih referenci.

List piše da su sporne potvrde o prije izvršenim građevinskim radovima u kojima je investitor bio SDUOSZ, a kojima se dokazuje da je na tim poslovima glavni inženjer gradilišta bila osoba koju predlažu za istu funkciju i na novom poslu za koji se natječu.

Te potvrde sastavljaju se i ovjeravaju upravo u SDUOSZ-u zbog čega se, osim vlasnika tvrtke iz Vinkovaca Tome Bobeka, na kaznenoj prijavi našlo i ime Nikole Mažara, dojučerašnjeg državnog tajnika SDUOSZ-a i odnedavno saborskog zastupnika HDZ-a.

Mažar je u Sabor došao nakon što ga je napustio Darko Puljašić, HDZ-ov gradonačelnik Požege, zbog afere oko namještanja poslova na energetskoj obnovi zgrada u Požegi.