šef sdp-a

Grbin: Vrhunac je da je Grlić Radman sebe proglasio žrtvom afere

18.09.2023 u 17:19

Bionic
Reading

U tjedan dana ljevica je objavila dva kandidata za premijera. SDP je izabrao predsjednika stanke Peđu Grbina, a stranka Možemo! Sandru Benčić

U emisiji Hrvatskog radija, Oporbeni zarez o izlasku na parlamentarne izbore i ostalim aktualnim političkim pitanjima govorio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Istaknuo je da će SDP predstaviti svoje politike i ono što stranka smatra da je ključno za život građana Republike Hrvatske.

- Bavit ćemo se temama kao što je životni standard, dostojanstvo ljudi, program mirovina od 750 eura i uvjeren sam da ćemo upravo tako doći do birača i zadobiti njihovo povjerenje za predstojeće izbore', rekao je Grbin.

Najavio kako će biti premijer ili neće biti na čelu SDP-a, a osvrnuo se na pitanje koalicije s Možemo!

- Oni su donijeli odluku kakvu su donijeli sa svojim motivima. Mi kao stranka koja ima malo dužu povijest i znanje znamo da je neke stvari lakše odraditi u koalicijama, ali odluka koju su donijeli je tu i mi se borimo u okolnostima koje su pred nama, objasnio je Grbin.

Predsjednik SDP-a istaknuo je kako će SDP-u trebati koalicijski partneri, ali da ih stranka ne definira imenom i prezimenom već onime što želimo postići.

- Mi želimo Hrvatsku koja će biti socijalno osjetljiva, Hrvatska u kojoj će se brinuti o umirovljenicima, Hrvatska u kojoj će se brinuti o tome da svako dijete ima mjesto u vrtiću i da to mjesto bude besplatno, Hrvatsku koja će se brinuti za građanski odgoj, Hrvatska u kojoj će svatko biti ravnopravan, kazao je Grbin.

Osvrnuo se na premjera Plenkovića i rekao kako premijer često ne voli odgovarati na pitanja koja mu nisu draga.

- Ako vi meni postavite neko pitanje, tu sam da odgovorim jer ne odgovaram samo vama nego polažem račun svima onima čije povjerenje tražim. Ne možeš odmahivati rukom, ne možeš vrijeđati hrvatske novinare govoreći da su gori od rumunjskih, ne možeš govoriti ja mogu što hoću i kada hoću niti se proglašavati za giganta hrvatske politike što je sve ono što Plenković želi, kazao je Grbin.

Komentirao je pitanje mirovinske reforme i rekao kako u paketu mjera ponovno nema trajnih rješenja.

  • +8
Konferencija za medije Peđe Grbina Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

- Mi želimo osigurati da umirovljenici žive tako da im jednokratne mjere nisu potrebne, istaknuo je. - Zato što živimo u Hrvatskoj gdje je HDZ na vlasti moramo razgovarati i o korupciji, rekao je Grbin komentirajući o čemu će se sve razgovarati na aktualnom prijepodnevu.

Oporba je najavila kako prikuplja potpise za opoziv ministra vanjskih i europskih poslova, Gordana Grlića Radmana. Grbin je rekao da je inicijativa za to došla od drugih oporbenih stranaka, a SDP ju je prihvatio.

- Čovjek je primao određeni iznos novca od trgovačkog društva koje redovito posluje s državom i nije to smatrao shodnim za prijaviti. Onda se ispostavilo da je tražio upute Povjerenstva za sukob interesa i da su mu rekli da to mora prijaviti i onda je još govorio kako nije ažurirao imovinsku karticu, laže. Vrhunac svega je da je sebe proglasio najvećom žrtvom te afere, rekao je Grbin.

Uoči izborne godine od Vlade su stigli prijedlozi koje oporba već dugo traži kao što je paket mjera za zaštitu od nasilja nad ženama i djecom. Grbin je komentirao da je ono što će biti poslano Saboru dobro.

Ako to ostane samo na zakonu neće biti dovoljno. Zakonsko rješenje mora pratiti adekvatna edukacija s jedne strane u pravosudnom aparatu, a s druge strane u policiji koja često bude prvi kontakt između žrtve i državnih tijela. Ako to izostane onda će ovo ostati samo mrtvo slovo na papiru, dodao je.