OTVORENO O SABORU

Grbin popljuvao Karamarka, a Šeks Milanovića

04.12.2015 u 07:29

Bionic
Reading

Nakon što Sabor nije konstituiran gosti emisije Otvoreno HRT-a govorili su o tome jesmo li na pragu dugoročne krize, što će učiniti Predsjednica i jesu li neizbježni novi izbori

'Nešto slično pokušaju podvale dogodilo se od strane SDP-a danas, a žrtva je trebao biti Robert Podolnjak', rekao je novinar Tihomir Dujmović

'Klub zastupnika Domoljubne koalicije sastao se ujutro i Most nije znao koju su odluku tamo donijeli', rekao je Robert Podolnjak. Klub zastupnika Mosta također je želio zatražiti stanku koja je, smatra Podolnjak, trebala biti odobrena. Na taj način je onemogućena rasprava, dodao je.

Dujmović ga je upitao zašto Most nije bio na tom popisu 55 zastupnika koji ga podržavaju, a Podolnjak je odgovorio da je Mlakar mogao u ime Domoljubne koalicije reći da su suglasni s prijedlogom koji je već potpisan od 55 zastupnika.

'Mi tu informaciju nismo dobili, nismo doista znali. Zato smo mi namjeravali tražiti stanku u ime kluba zastupnika Mosta', rekao je Podolnjak.

Peđa Grbin kaže da se ne radi o podvali SDP-a te da su oni ispoštovali što su rekli. Istaknuo je da se nitko tijekom sjednice nije javio za raspravu.

'Da se netko javio, imali bismo dovoljno vremena da bez stanki ili bilo čega raspravimo i vidimo o čemu se radi. Budući da Most nije imao dovoljno zastupnika da bi sam predložio predsjednika Sabora, SDP je prihvatio tu obvezu. HDZ je doista rekao da će predložiti Željka Reinera, ali da će još vidjeti kakva će biti njihova odluka nakon kluba zastupnika. Kao što smo mogli vidjeti, ono što je Karamarko najavio, nije se dogodilo. Dvanaest sati je maksimalno koliko on može držati riječ'.

'Sve je to igra u režiji SDP-a', ustvrdio je Vladimir Šeks. 'Cijela ova igra koja je uslijedila danas, u režiji je SDP-a koji su zlouprabili Podolnjaka, izvrgnuli su ga riziku i doveli ga u neugodnu situaciju; plod je zakulisnih igara i režije Zorana Milanovića'.

Milanović je proaktivan i pokušava isprovocirati situaciju, rekao je Tomislav Klauški. 'On je pokazao dobru volju za formiranje parlamenta i išao korak ispred HDZ-a. HDZ je ispao kao onaj koji neće zajedništvo. Ali isto tako, da je Domoljubna koalicija išla s Podolnjakom, kako bi se onda ponio SDP', zapitao se Klauški.

Ovo je bila 'štih proba' ne samo hrvatske predsjednice da pokuša ubrzati te pregovore, nego i tog zajedništva, tj. koliko su SDP, HDZ i Most doista bliski u stavovima - što se vidi u tome što ne mogu se složiti niti oko toga tko će biti predsjednik Sabora, dodao je Klauški. To nije ništa dramatično za Hrvatsku i Sabor će se u nekom trenutku konstituirati. Netko će se morati slomiti i puknuti u pregovorima, uvjeren je. Građani očito žele veći utjecaj treće opcije nasuprot dvije velike stranke, smatra Klauški.

U Mostu se ponašaju kao djeca u dječjem vrtiću, rekao je Dujmović, te je vrijeme da razgovaraju o svemu, pa i funkcijama, i napokon se dogovore oko izvršne vlasti. Zašto se Most pravi bedast? Znamo da HDZ i SDP neće skupa, dodao je. Most mora reći narodu hoće li ići s jednom ili drugom koalicijom ili reći da ne može preuzeti tu odgovornost i da idemo na nove izbore, smatra Dujmović.

Šeks je siguran da hrvatski građanin sve promatraju s velikim ogorčenjem i gnjevom, a njihova oštrica bit će usmjerena prema političkim elitama. Ogroman broj doživljava ovakvo neuspjelo konstituiranje Sabora kao borbu za jednu jedinu fotelju

Mogućnost da mandatar bude stručna osoba Grbin ne vidi, a Podolnjak kaže da vlada u velikoj većini ipak mora biti politička.

Šeks je zaključio da je ovo igra bez granica koju će presjeći hrvatski narod, a njihov glas bit će predsjednica.