pozdrav zds

Grbin: Plenković od Karamarka samo pristojniji u izričaju - ton isti, slika drugačija

14.05.2020 u 14:22

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin u N1 Studiju rekao je kako SDP ne raspolaže nikakvim informacijama o raspuštanju Sabora i drži da je to nezbiljno. Osim SDP-a, ističe da bi to trebala znati i javnost.

"Ako se Sabor raspušta za dva, tri dana, minimum pristojsnoti od Plenkovića bio bi da se kaže kada će se raspustiti i kada će biti izbori. HDZ sve radi ad hoc pa me ne čudi što se tako ponašaju i sada vezano za izbore", prokomentirao je Grbin na N1.

A SDP će, kaže, za predstojeće parlamentarne izbore biti spreman, koji god datum bio u pitanju.

"Nemojte podcjenivati SDP, ni građane Republike Hrvatske koji vide kako se ova zemlja vodi", rekao je Grbin i dodao kako smo danas saznali da se maknuo uvjet za zadržavanje radnika, poslodavci smiju dati otkaz, a svejedno će dobiti državnu potporu. "Sada u svibnju kada mogu ponovno početi raditi, kažu smijete dati otkaz i dalje ćete dobivati potpore", ističe.

Imena i liste iz Restart koalicije još nisu definirali, a nakon izbora, koalirati mogu sa koje žele da Hrvatska postane moderno građansko društvo.

Milanović, Plenković, HDZ i 'Za dom spremni'

"Kad se Milanović kandidirao za predsjednika jasno je rekao da će njegovo Sveto pismo i Biblija biti Ustav Republike Hrvatske. Toga se drži", kazao je. Grbin je prokomentirao konstataciju da je predsjednik otvorio priču oko HOS-ove ploče s amblemima HOS-a i pokliča ZDS.

"Predsjednik je otišao na jedno od najvećih, ako ne i najveće stratište Republike Hrvatske, mjesto na kojem je tisuće ljudi ubijeno, uz pozdrav Za dom spremni. Ako to nije mjesto za izraziti gnušanje onda ne znam što je", govori Grbin. Kaže da hrvatske vlasti žele rehabilitirati ZDS, a pozdrav na majicama samo je jedan od pokazatelja benevolentnosti vlasti prema takvim primjerima. Smatra kako HDZ koketira s ustaškim pozdravom.

"Plenković je na mjestu predsjednika HDZ-a naslijedio Karamarka. Za Tuđmana i Kosor bi se reklo da nije bilo koketiranja. Plenković je od Karamarka samo pristojniji u izričaju, smatra: "Ton i poruka je ista, promijenila se slika."

Iz HDZ-a često ističu da je udruga HOS-a, kao i grb, legalizirana za vrijeme vlade Ivice Račana.

"Registarcija se dogodila prije dvadesetak godina, sama činjenica da se nešto dogodilo za vrijeme Račana ne znači da je ispravno... Što se dogodilo prije dvadeset godina bio je propust, bila je greška i žao mi je što se to dogodilo. Do 2016. takve sitaucije su se procesuirale. Ustavni sud je donio 2016. da je ZDS govor mržnje.

Ja kao pravnik do 2016. nisam mislio da Hrvatska ima problem, policija je postupala, sudovi su kažnajvali", naglasio je i dodao:

"Činilo mi se da je pravosuđe dostatno. Očito sam naivan. Dolaskom HDZ-a na vlast, policija i pravosuđe počinju postupati drugačije, a prospisi ostaju isti."