plan restrukturiranja

Grbin objasnio što znači jamstvo za Uljanik: Taj kredit nije trajno rješenje

23.01.2018 u 11:06

Bionic
Reading

SDP-ov Peđa Grbin u Puli je u utorak komentirao stanje u Uljaniku te je tom prilikom pozdravio odluku Europske komisije i Vlade RH kojom je Uljaniku omogućen kredit u iznosu 96 milijuna eura s državnim jamstvima

'Taj kredit nije trajno rješenje. Ovdje se radi o privremenom rješenju i još nečemu, što nije jasno komunicirano, a radi se o privremenom rješenju koje je vremenski ograničeno. Ovakva jamstva mogu trajati najdulje 6 mjeseci. U tih 6 mjeseci, treba izraditi ozbiljan plan restrukturiranja, ne samo donijeti nekakve odluke, nego je potrebno pripremiti ozbiljan plan restrukturiranja. Vlada RH s tim planom restrukturiranja ide prema Europskoj komisiji i nakon njezina odobrenja, dana jamstva koja su dala za proces mogu postati jamstva za restrukturiranje', rekao je Grbin, a prenosi televizija N1.

'Kad se jamči proračunskim novcem, pitanje poslovne tajne ustupa prednost pitanju prava građana da znaju što se događa s njihovim novcem. Zato tražimo da svaka odluka, svaki dokument bude javan, kako bi građani, ali iznad svega radnici, znali na čemu su i hoće li im se ponovno dogoditi situacija u kojoj mjesecima nisu primali plaće. Takva situacija je da se ne smije dogoditi', kazao je Grbin.

Istaknuo je da je pitanje i što je plan B za Uljanik.

'Što je plan B za Uljanik, ako jamstvo i restrukturiranje ne prođe na Europskoj komisiji? Što će se tad dogoditi za brodogradilište u Puli, stečaj ili Vlada razmatra neku drugu opciju?', upitao je Grbin, dodajući kako u potpunosti razumije radnike budući da plaće još uvijek nisu isplaćene.

  • +7
Brodogradlište Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

'Oni inzistiraju na tome da im plaće budu isplaćene. Jamstvo koje je Vlada dala je podijeljeno u dvije grupe. Jedna se odnosi na obveze koje su nastale i to će biti isplaćeno samo na temelju ove odluke Europske komisije. Druga grupa jamstava predstavlja novac koji će biti isplaćen. Uljanik u ovom trenutku može dobiti samo za ono što duguje. Meni je potpuno razumljivo da postoji dio radnika koji se bore za svoju egzistenciju. Može li onaj tko je Uljanik doveo u probleme brodogradilište iz njih i izvući? Plan restrukturiranja puno je ozbiljniji nego što se priča. Ovdje je pitanje odgovornosti uprave', istaknuo je Grbin.

  • +9
Radnici Uljanika traže ostavku Uprave i nakon odobravanja kredita Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Podsjetimo, nakon odluke Europske komisije da se odobre državna jamstva od 96 milijuna eura za sanaciju brodogradilišta Uljanik, radnici Uljanika u utorak ujutro odustali su od za danas najavljenog štrajka, a štrajk je 'stavljen u mirovanje', odluka je Štrajkaškog odbora koji se sastao u utorak ujutro, neposredno prije početka radnog vremena.

Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić potvrdio za N1 da je štrajkaški odbor donio odluku o odgađanju štrajka radnika Uljanika za 48 sati, nakon odluke EK. Dio radnika ipak je tom odlukom nezadovoljan te se nekolicina njih nakon sastanka okupila pred Upravom, zahtijevajući da Uprava ode.