slučaj imovinske kartice

Grbin o Tolušićevoj imovini: Neka mi ministar objasni kako je došao do takvog roštilja, i ja bi si sagradio jedan takav

07.05.2019 u 14:14

Bionic
Reading

Nakon napisa da potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nije pravilno ispunio imovinsku karticu, stigle su i reakcije iz Sabora

Da ovo nije prvi put da dužnosnici HDZ-a imaju problem s imovinskim karticama podjetio je SDP-ov Peđa Grbin.

'Gabrijela Žalac i mercedes koji nije u imovinskoj kartici, Goran Marić i kuća koja je u imovinskoj kartici prikazana s trećinom stvarne vrijednosti i sada Tomislav Tolušić koji ne razumije da je upisati nešto u imovinsku karticu neizmjerno jednostavno. Uzmete vlasnički list i ono što je navedeno u njemu upišete u imovinsku karticu. Mislim da za to ne treba diplomirati pravo što je, nota bene, ako se ne varam Tolušićeva struka, već to može napraviti svatko. Još je više olakšano činjenicom da se sve to radi preko elektroničkog obrasca pa ne treba ni puno tipkati. Nemojte da vas zavaraju te lažne isprike, ovdje je očito riječ o nečem drugom, puno važnijem, a to je na koji je način izgrađena Tolušićeva kuća, tko ju je izgradio i koliko je on za to platio. Znamo da je trgovačko društvo koje ju je gradilo bilo u vezi s Virovitičko-podravskom županijom u kojoj je, sasvim slučajno, Tolušić bio župan', komentirao je Grbin.

Podsjetimo, portal Telegram objavio je kako je Tolušić u imovinsku karticu upisao upola manju kvadraturu kuće u kojoj živi, a kao zanimljivost je naveo i da je kuću gradila tvrtka koja je često dobivala poslove u Virovitičko-podravskoj županiji, pa i u vrijeme u kojem je Tolušić bio župan.

Tolušić je u kartici prijavio 153 kvadrata kuće, a u prijepisu posjedovnog lista koji izdaje Državna geodetska uprava toji da je kvadratura 330. Tolušić je pojasnio kako je mislio da mora upisati neto kvadraturu u kojoj živi. Što se tiče pomoćnog objekta od 120 kvadrata, kojeg uopće nije prijavio, a u tekstu iz Telegrama se izražava sumnja da se u njemu živi, Tolušić je kazao da u tom objektu roštilja.

'Vrlo zanimljiv objekt za roštilj sa staklom, krovom i ostalim što bi, po onome što ministar tvrdi, trebalo koštati samo nekoliko tisuća kuna. Zamolio bih ministra da mi objasni kako je došao do tog objekta po toj cijeni jer bih si i ja rado sagradio takav roštilj', prokomentirao je Grbin.

'Svatko misli da može upisivati u imovinske kartice kako mu padne na pamet, ali na Povjerenstvu je da utvrdi praksu i da one koji su evidentno varali pa upisali nekretninu po tri puta manjoj vrijednosti od stvarne za to i sankcionira. Ako Povjerenstvo bude predano i odgovorno radilo svoj posaoi na adekvatan način sankcioniralo one koji muljaju s podacima u imovinskoj kartici, brzo će se sve ovakve nedoumice otkloniti i nadam se da onda nećemo imati ovakvih situacija da u imovinskim karticama fale mercedesi, vrijednosti od dva-tri milijuna, pomoćni objekti od 120 kvadrata i slično', zaključio je Grbin.