'nedjeljom u 2'

Grbin o naknadi za odvojeni život: Moram vratiti taj novac, ali ne u proračun, tih oko 50.000 kuna uplatit ću u dobrotvorne svrhe

20.02.2022 u 14:48

Bionic
Reading

Čelnik SDP-a Peđa Grbin gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2 na HTV-u, a među ostalim stvarima govorio je i o naknadi za odvojeni život oko koje se proteklog tjedna digla prašina

Mediji su proteklih dana pisali o tome kako je Grbin godinama dobivao naknadu za odvojeni život, na što kao saborski zastupnik koji dolazi iz grada udaljenog više od 50 kilometara od Zagreba ima pravo, te se postavilo pitanje je li moralno uzimati naknadu kad veći dio vremena živi u Zagrebu.

'Naravno da nije ugodno i lagao bih kad bih rekao da je bilo ugodno čitati sve te napise i odgovarati na sva ta pitanja', odgovorio je na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića je li ga uzdrmala afera 'odvojeni život', prenosi HRT. No, naglasio je kako je javna osoba te da nema pravo pobjeći od takvih pitanja.

  • +2
Peđa Grbin Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Naknadu o kojoj govorimo u ovom trenutku prima nešto više od 80 zastupnika. Isplaćuje ju Sabor na temelju zakona i saborske odluke, ona nije nezakonita, nije nedopuštena. Inače, ja sam se te naknade sam odrekao prije nego što se o svemu tome počelo pričati. Ali svjestan sam kako to izgleda i da u ovom trenutku kao političar, ali i kao čovjek, moram napraviti dvije stvari. Jedna je - inzistirati na tome da se ovo pitanje uredi i da oko ovoga više ne bude nikakvih dvojbi, nedoumica ili ovakvih emisija za bilo koga drugoga. To je moja obveza kao političara. SDP je inače ukidao povlaštene mirovine, SDP je ukidao i parkinge koji su bili u garaži u Tuškancu itd. SDP se borio protiv tih povlastica. SDP će to činiti i ubuduće i zato smo već ovaj tjedan pokrenuli inicijativu da se to promijeni, svede u nekakve realne okvire i da se to pitanje uredi. Međutim postoji nešto drugo što moram učiniti kao čovjek, a to je vratiti ovaj novac. I taj novac neću vratiti u proračun, nego ću ga uplatiti u dobrotvorne svrhe, zato što nije primljen nezakonito', rekao je Grbin i dodao da još uvijek odlučuje o tome kojoj će instituciji taj novac, a riječ je o ukupno oko 50.000 kuna, donirati.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Maček

Na pitanje može li i nakon te afere i dalje pretendirati te ima li ambiciju da postane premijer, Grbin je odgovorio da je njegova obaveza kao predsjednika SDP-a da bude i kandidat za predsjednika Vlade RH.