IMENOVANJE OSTOJIĆA

Grbin Mostu: Jednostavno, gospodo, dajte više odlučite o nečemu!

09.02.2016 u 14:05

Bionic
Reading

Kada će biti imenovan predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku, još nije poznato. SDP ne odustaje od Ranka Ostojića i traži raspravu o njegovu imenovanju, no predsjednik Sabora Željko Reiner i dalje odgovara da će raspravu na dnevni red uvrstiti u roku od 30 dana. Oporba izbor požuruje i zato što je mišljenje Odbora potrebno kod imenovanja novog šefa SOA-e

Više od 40 zastupnika oporbe predložilo je prošli tjedan da se za predsjednika Odbora za unutarnju politiku izabere Ranko Ostojić, nakon što je njegovo imenovanje odbio Odbor za izbor i imenovanja. Da se rasprava na tu temu odmah uvrsti u dnevni red, oporba je tražila još u petak, no predsjednik Sabora Željko Reiner kazao je da će to napraviti po poslovniku, u roku od 30 dana, čega se drži i danas.

Međutim, novi problem otvorio se oko mogućeg razrješenja šefa SOA-e Dragana Lozančića. Za imenovanje njegova nasljednika potrebno je i mišljenje Odbora za unutarnju politiku, koji još nije konstituiran. Odbor može raditi i bez predsjednika, uvjerava Reiner.

'Zanimljivo da nitko nije postavljao pitanje kako su neki drugi odbori mogli funkcionirati i zapravo neke od akata prihvaćati. Ti akti došli su onda i na plenarnu raspravu, bili raspravljeni i usvojeni itd., a da nisu bili kompletirani odbori. Naravno, mora postojati većina, kvorum u odboru, potpredsjednik, ako ne postoji predsjednik. Međutim, uopće ne vidim razloga zašto bilo koji odbor ne bi mogao funkcionirati samo zato što taj čas nema predsjednika. Što da je predsjednik nekog odbora izvan zemlje, što da mu se, ne daj Bože dogodi, bolest? Što ćemo onda, prestati funkcionirati kompletno?' rekao je Reiner novinarima u Saboru.

Da HDZ odbija konstituiranje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, uvjeren je SDP-ov Peđa Grbin. 'Prije svega očekujemo od predsjednika Hrvatskog sabora da što je prije moguće ovu točku stavi na raspravu. Gledam na stranicama Sabora i stoji da je to novi akt, da još nije uvršten, međutim prošli tjedan smo imali točku dnevnog reda 'izbor i imenovanja'. Dakle, ova točka mogla je biti na dnevnom redu na isti način kao što je to bio prijedlog Odbora, no predsjednik Sabora odbio je da se o tome raspravlja, a posljedično da se o tome i glasuje', kazao je Grbin.

Kada dođe do glasanja, u oporbi se nadaju i da će Most donijeti odluku o Ostojiću. 'Nadam se da će kolege iz Mosta napokon smoći snage i preuzeti odgovornost za barem nešto u ovoj državi, pa bilo to glasovanje 'za' ili 'protiv', ali jednostavno, gospodo, dajte više odlučite o nečemu! Sve je na stolu, sve smo javno iznijeli naše razloge zbog čega smatramo da bi Ranko Ostojić trebao biti predsjednik tog odbora, nikakav dogovor nije potreban, preuzmite odgovornost, recite jeste li za to ili protiv', kazao je Grbin.

Prokomentirao je i bojazan nekih da bi se Ostojić kao predsjednik odbora vrlo brzo mogao naći u sukobu interesa kad bi se postavilo pitanje njegova rada na čelu MUP-a. 'Oporba ne može utjecati i donijeti konačnu odluku, konačna odluka Odbora uvijek je u rukama većine. A zašto je predstavnik oporbe na čelu tog odbora, zato što on definira što će doći na dnevni red odbora i što će se istraživati. Ako na čelu Odbora nije netko iz oporbe, onda vlast ima itekakav prostor, koji ima već i kod donošenja odluke, da spriječi da se o nečemu uopće i razgovara, a onda nema ni izdvojenih mišljenja. Što se nas tiče, Ranko Ostojić za nas je izbor zbog svoje stručnosti. Ako do sukoba interesa dođe, bilo koji član tog odbora može biti u sukobu interesa, recimo možemo raspravljati o postupanju HIS-a tijekom 90-ih pa će onda potpredsjednik odbora Miroslav Tuđman biti u sukobu interesa. Međutim, ako je netko u sukobu interesa, onda je on dužan izuzeti se iz odlučivanja o toj temi', kazao je Grbin

Da se ova 'specifična i osjetljiva' situacija treba hitno riješiti, smatra Mostov potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak, koji ne otkriva hoće li Most podržati Ostojića za predsjednika odbora. Većina u Mostu će donijeti odluku o tome, a onda će se te odluke svi držati u Saboru, rekao je Podolnjak.

'To je vrlo ozbiljno političko pitanje i u velikoj mjeri će konačna odluka Sabora ovisiti o stavu Mosta i mi ćemo jako ozbiljno vagati situaciju. Ono što su s jedne strane istaknuli zastupnici HDZ-a, ali s druge strane, važnost opozicije i upravo u ovoj situaciji važnost ovog odbora, i mislimo da je to poruka od iznimne političke težine ne samo za taj odbor nego za prava i položaj opozicije u Saboru', kazao je Podolnjak.

Kakav god bila odluka Mosta, Podolnjak ne želi da ona dovede u pitanje suradnju Mosta i Domoljubne koalicije, ali ni suradnju oporbe u svim odborima u Saboru.

Upitan kakav je njegov stav i treba li Ostojić biti na čelu odbora, Podolnjak je kazao: 'Moj načelan stav je taj da uvijek u takvim dvojbenim situacijama ne bih želio oštetiti prava opozicije u Saboru. Kad moram vagati određene specifične okolnosti ovog slučaja, mislim da opozicija mora uživati sva prava u ovom Saboru i, specifično u ovoj situaciji, ja bih bio sklon tome. Ali o tome će, naravno, ovisiti i odluka kluba, velim, odluka je izuzetno politički važna.'