PROBLEM U ISTRI

Grbin i Hrlja traže od premijera: Ako imovinu prepuštate Crkvi, prepustite je i domovima umirovljenika

10.07.2018 u 11:11

Bionic
Reading

Darovnicom Vlade prenesite vlasništvo nad domovima umirovljenika u Istarskoj županiji na ustanove koje u njima rade da bi mogle lakše dobiti kredite za obnovu fasada, podizanje enrgetske učinkovitosti, proširenje kapaciteta, osuvremenjavanje smještaja za umirovljenike i starije - zahtjev je koji su prema premijeru Andreju Plenkoviću odaslali SDP-ov Peđa Grbin i HSU-ov Silvano Hrelja

Slično se već, kazao je Hrelja, napravilo i u kninu što, dodaje, pokazuje da je to moguće napraviti.

U Kninu, podsjetio je Grbin, Vlada je prije godinu i pol prenijela vlasništvo na lokalnu ustanovu koja se bavi brigom za starije.

Vlada je, dodao je, predala i zgradu koja se nekada u Puli koristila kao dom za odrasle psihički bolesne osobe Porečko-pulskoj biskupiji. 'Vlada je s takvim darovnicama nastavila pa je ovih dana prostor od više od 30 tisuća kvadratnih metara, vrijedan više od 80 milijuna kuna, prepustila Katoličkoj crkvi. Kada već postoji volja Vlade da prepušta imovinu u vlasništvu Republike Hrvatske raznim institucijama, na žalost, poglavito Crkvi, a ne i drugima, smatramo da ne postoji nikakva zapreka da se domovi umirovljenika na području Istarske županije, a vjerujem da postoji interes i u drugim županijama, prepuste onim ustanovama koje u njima djeluju i koje se brinu o starijim osobama kako bi mogli biti učinkovitiji. Tada bi mogli obnavljati te zgrade, dograđivati, ali i kako bi lakše pristupali europskim fondovima jer su riješeni vlasnički odnosi preduvjet za kandidiranje za europska sredstva', poručio je Grbin.

'Ako se ove stvari ne naprave i ako se ne osiguraju sredstva za domove umirovljenika, onda je razumljivo da se ja s 39 godina života bavim ovim pitanjima, jer ću za godinu do dvije morati aplicirati za dom umirovljenika želim li sa 70 ili 80 godina doći na red, s obzirom na to kolike su liste čekanja', zaključio je.

  • +3
Konferencija za medije Silvana Hrelje i Peđe Grbina Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL