sistematski problem

Grbin: Beroš je najavio normalizaciju opskrbe lijekovima, ali dok ne budemo obaviješteni da je dogovor postignut, moramo sumnjati u to

09.04.2021 u 15:26

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izrazio je u petak sumnju u najavu ministra zdravstva Vilija Beroša o normalizaciji opskrbe lijekovima sve dok se ne potvrdi da je dogovor s veledrogerijama postignut, te je pozvao Vladu na cjelovitu reformu zdravstvenog sustava

"Beroš je danas najavio normalizaciju opskrbe lijekovima, međutim, s obzirom na sve što se događalo dok ne budemo obaviješteni da je dogovor postignut mislim da moramo sumnjati u to", izjavio je Grbin novinarima u Saboru.

Mene su neki dan optužili da plašim javnost da će nedostajati lijekova, a onda smo čuli od građana da su po lijekove za leukemiju morali ići u Sloveniju, ali i od ravnatelja bolnice da je opskrba problematična, a lijekovi ne stižu u bolnice. Zato apeliram na ministra zdravstva i predsjednika Vlade da se taj problem riješi, poručio je.

Grbin ocjenjuje da je riječ o sistemskom problemu koji se ponavlja. Zdravstveni proračun je u pet godina s 23 milijarde kuna narastao na 28 milijardi, a dugovi se i dalje generiraju jer Vlada odbija ili ne zna provesti reformu zdravstva.

"Zar je doista potrebno da veledrogerije ne dostavljaju lijekove u bolnice da bi Vlada nešto poduzela? A to su samo interventne mjere. Suprotno onome što si je premijer umislio, ovaj problem nije u eteru, nego je stvaran", ističe šef SDP-a.

Pod hitno moramo riješiti problem s opskrbom lijekovima, ali nakon toga moramo se posvetiti reformi zdravstvenog sustava, kako se sistemska greška ne bi ponovno dogodila za šest mjeseci, naglasio je.

To se neće moći postići bez kontrole upravljanja hrvatskim bolnicama i njihove sanacije, jer bolnički sustav očito ne funkcionira.

Potpuno je neprihvatljivo da HZZO posluje u plusu dok istovremeno sve hrvatske bolnice posluju u minusu. Potrebna je revizija sustava limita bolnica jer je to jedan od generatora duga, smatra Grbin.

SDP će podržati Vladu ako se doista odluči na reformu zdravstvenog sustava jer "ako oni to ne naprave danas, sutra ćemo morati mi, samo što će problem tada biti puno veći", upozorio je.