PISMA DUBROVAČKOG BISKUPA I EUROPARLAMENTARCA

'Grafiti na pravoslavnoj crkvi su nekršćanski i neljudski čin'

04.09.2013 u 17:01

  • +13

Grafiti u naselju Mokošica

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dubrovački vjesnik

Bionic
Reading

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koji se nalazi u pastoralnom pohodu Hrvatima u SAD-u, uputio je jutros iz Chicaga pismo dubrovačkom parohu protojereju stavroforu Vladanu Perišiću, u kojem osuđuje vandalski čin oskvrnuća dubrovačke pravoslavne crkve sv. Blagovještenja, na kojoj su jučer osvanuli nacionalistički grafiti.

Biskup Uzinić navodi kako je po dolasku u SAD pročitao vijest o tom sramotnom događaju, kojim je, osim pravoslavnim vjernicima, uvreda nanesena i svim građanima Dubrovnika.

'Tim vandalskim činom, kojemu možemo pridodati i druge nazive, iako sam uvjeren sam da je to prije svega vandalizam, nije samo oskvrnuta pravoslavna crkva sv. Blagovještenja u Dubrovniku i poslana uznemirujuća poruka vjernicima Srpske pravoslavne općine u Dubrovniku, nego je nanesena uvreda svim Dubrovkinjama i Dubrovčanima', ističe u pismu.

U svoje i ime svih katoličkih vjernika Dubrovačke biskupije izrazio je duboko žaljenje nad 'tim nekršćanskim i neljudskim činom', koji je oštro osudio.

Protojereja Perišića zamolio je da te riječi žaljenja prenese njegovom preosveštenstvu vladiki Grigoriju i svim vjernicima Srpske pravoslavne općine u Dubrovniku.

Biskup Ozinić istovremeno je izrazio nadu da ovaj nemili događaj neće zaustaviti započeti proces ekumenskog dijaloga i zajedničkog traženja načina da se, uz Božju pomoć i kroz molitvu, zaliječe rane koje bole.

'Te rane su, nažalost, u Vukovaru još uvijek svježe i bolne i zato je krivnja i na onima koji to ne žele shvatiti i tome strpljivo i s razumijevanjem pristupiti. Iste te rane sa svakim sličnim događajem, koji poziva na nasilje ili poseže za nasiljem, postaju dublje i bolnije', poručuje u pismu.

Zastupnik u Europskom parlamentu, SDP-ovac Oleg Valjalo također je uputio pismo parohu Srpske pravoslavne crkve u Dubrovniku Vedranu Perišiću, u kojemu osuđuje i izražava žaljenje zbog jučerašnjeg vandalizma, odnosno nacionalističkih grafita kojima je oskrvnjena dubrovačka pravoslavna crkva.

Valjalo u pismo navodi kako takav čin grubosti i divljaštva nije u okviru europskog duha poštivanja različitosti pojedinaca u društvu. Poručuje kako stoji na raspolaganju za pomoć svim pripadnicima srpske nacionalne manjine i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti koji su ovim grafitima povrijeđeni.

'U europskom duhu poštivanja različitosti i istinske radosti jer ta različitost postoji, želim jasno naglasiti da ovakav čin grubosti i divljaštva najstrože osuđujem te smatram moralno nedopustivim ponašanjem bilo kojega pojedinca koji bi u društvu želio biti prepoznat kao civiliziran i čestit građanin', ističe europarlamentarac.

Naglašava kako taj vandalski čin može biti rezultat svega i svačega, ali nikako ne istinskog duha skladnosti i uljuđenosti koji se u Dubrovniku njeguje već stoljećima, i na koji nas i u današnjem vremenu obvezuje bogata baština koju nam je svima u naslijeđe ostavila Dubrovačka Republika.

'Kako to lijepo kaže geslo Europske unije, budimo 'ujedinjeni u raznolikosti'. Ne dvojim ni trenutka da Vi tu misao dijelite sa mnom i da ćete i nadalje, kao i do sada naglašavati tu istu potrebu', zaključuje u pismu.