ANTISEMITIZAM

Grafit izjednačio kukasti križ i Davidovu zvijezdu

29.01.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Antisemitski incidenti u zemlji sa stigmom ustaških zločina učestali su u posljednjih dana upravo u vrijeme kada se obilježavao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Posljednji u nizu je grafit koji je osvanuo na iznimno prometnoj zagrebačkoj Ulici Hrvatske bratske zajednice, u kojemu se između nacističke svastike i židovske Davidove zvijezde stavlja znak jednakosti.

Sporni grafit se nalazi u Ulici Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu

Ovom incidentu je prethodio komentar Vedrane Rudan na Novoj TV, gdje je Izraelce prozvala zbog ofenzive na Gazu, a što je osupnulo židovsku zajednicu u Hrvatskoj. Oni su se odmah požalili Svjetskom židovskom kongresu, a kako je jedan od čelnika te organizacije ujedno i jedan od suvlasnika Nove TV, Vedrana se pozdravila s daljnjim angažmanom na toj televiziji.

Tijekom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta u zgradu židovske vjerske zajednice Bet Israel stigla je i dojava o bombi. Srećom, ispostavilo se da se radi o lažnoj uzbuni. Nakon izjave Vedrane Rudan na Novoj TV kako bi Židovi trebali prestati biti Židovi i postati ljudi, publicist Slavko Goldstein, koji je i sam primio prijeteća pisma, želi demantirati vlastite izjave koje je davao u proteklih desetak godina o tome da antisemitizam u Hrvatskoj zamire.

Odgovore na pitanja radi li se doista o antisemitizmu ili reakcijama na brutalnu akciju izraelske vojske u Gazi, postoji li sloboda govora u Hrvatskoj, gdje je granica govora mržnje te postoje li svete krave o kojima se ne smije govoriti, ostavit ćemo stručnjacima. Dakako, osudit ćemo sve napade na židovsku zajednicu u Hrvatskoj, jer svaki sukob mišljenja trebao bi ostati unutar demokratskih pravila igre, u što svakako ne spadaju dojave o bombama, prijeteća pisma i neprimjereni grafiti.