žestoko po vlasti

Gradski vijećnik Solina tvrdi: Grad je već pola mjeseca pod blokadom i pod hakerskim napadom

10.05.2022 u 21:45

Bionic
Reading

Ivan Andabak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Solina otkrio je kako je Solin u blokadi. Sve je objavio na svom Facebook profilu pa otkrio kako je grad skoro pola mjeseca u blokadi jer su ga napali hakeri

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Solina Ivan Andabak na svom Facebooku kritizirao je aktualno vlast te naveo da je grad već piola mjeseca pod blokadom.

Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti.

GRAD POD BLOKADOM

Po svemu sudeći grad je pod blokadom, ovaj put ne fiktivnom kao ranije kad se zbog političkih odluka nisu isplaćivale plaće. Ovaj put zaposlenicima Grada nije stigla elektronska pošta i objašnjenja kako su Marko i Janko iz GVa zaustavili plaće (što je nemoguće). Iskreno niti ne znamo kakvo bi im objašnjenje moglo doći. Ne samo njima već i poslovnim subjektima vezanim za Grad.

Iako nas izvršna vlast ignorira koliko god može, pa i sada u ovoj situaciji ipak smo dobili potvrde informacijama kako je Grad bio meta hakerskog napada i kako je cijeli sustav u blokadi već skoro pola mjeseca.

Ovo stanje, ako je točno, a ako nije ograđujemo se, dovodi u pitanje sigurnost Grada, ali i normalno funkcioniranje. Nije problem hakerski napad, to se može dogoditi svakome, već se otvaraju brojna druga pitanja.

Ako je Grad već bio meta napada zašto se o tome šuti? Koji je cilj napada? Što su hakeri točno napali? Zašto jedan ozbiljan grad poput Solina nema mjere prevencije kako bi spriječio nešto ovako? Koliki je obujam štete? Što je s osjetljivim podacima poput privatnih podataka zaposlenika, socijalno osjetljivih skupina o kojima skrbi grad, podacima tvrtki i privatnika, poslovnim tajnama, računima grada itd. Ako su zaista ove stvari ugrožene ili ako su otuđene što će Grad napraviti ako ih se tuži jer dužan čuvati tajnost takvih podataka? Jesu li računi grada sigurni ili su hakeri uspjeli probiti zaštitu (ako je ikad ona i postojala)? Što ako smo izgubili podatke Grada stvarane u zadnjih 30ak godina? Kako ih nadomjestiti i ako su stvarno izgubljeni zašto ne postoji backup podataka? Kakva je u konačnici bila zaštita i jeli uopće postojala? Tko će preuzeti ODGOVORNOST za novonastalu situaciju?

Mogao bih još postaviti brojna pitanja, no mislim kako je ovo sasvim dovoljno kako bi se shvatila OZBILJNOST situacije u kojoj se grad našao, a o kojoj se šuti i NEOZBILJNO pristupa prvo razinom prevencije, zatim nedostatkom komunikacije s Gradskim vijećem, ali i onim ozbiljnijim i bitnijim, javnosti.

Na ovakav način se omogućava prostor špekulacijama što dodatno unosi nemir među naše Solinke i Solinjane. Krajnje NEOZBILJAN pristup izvršne vlasti prema javnosti, a prema Gradu, njegovoj sigurnosti, je prikazan jedan blatantan DILETANTIZAM.

Nadam se kako će predstavnici izvršne vlasti Grada Solina uskoro smoći snage i hrabrosti i objasniti građanima što se to događa s našim Gradom!!!

Mi kao Gradsko vijeće ćemo povući određene poteze u skladu s našim ovlastima kako bi pokušali sanirati eventualnu štetu i kako bi u budućnosti stvorili preduvjete za prevenciju ovakvih situacija.