DAVOR BERNARDIĆ

'Gradske službe ne znaju ili ne žele riješiti pitanje prometa'

18.05.2015 u 14:31

Bionic
Reading

Davor Bernardić, predsjednik zagrebačkog SDP-a, gostujući na Yammat FM-u, osvrnuo se na donošenje Odluke o izradi izmjena GUP-a, čije je donošenje SDP podržao na izvanrednoj sjednici Skupštine

'Riječ je o problemu i ono za što se zalažemo je da se riješi legalizacija da ljudi mogu legalizirati svoje nekretnine i podržavamo da se to riješi što prije kako bi mogli živjeti kao dostojni građani', kazao je Bernardić.

Zbog toga su, navodi Bernardić, i pristali na kompromis, jer je iz odluke o izmjeni GUP-a izbačena prometna studija i cjelovito prostorno rješenje.

'Promet je velik problem, a izbacivanje cijele prometne studije znači da nema dobre volje da ga se riješi sustavom. Problem je i u službama Grada Zagreba koje to rade - ili ne znaju ili ne žele', mišljenja je Bernardić

Dotaknuo se i sporta te ponovio kako Zagrepčani godišnje daju 200 milijuna za gradski sport. To je po njegovom mišljenju dovoljno sredstava da se nađe sustavno rješenje za sve zagrebačke sportske klubove, ne samo za Cibonu ili pojedine slučajeve koje će se spašavati od sjednice od sjednice.

'Treba redefinirati zagrebački sport, omogućiti svakom djetetu da se bavi sportom bez da roditelje to financijski opterećuje te postići to da sport bude ponos, a ne problem grada Zagreba', kaže Bernardić

Vezano za Holdingovo opraštanje dugova Zagrepčanima upozorio je da će vrijeme pokazati je li to dobra ideja.

'Žao mi je što je do te situacije došlo, ali bez strategije uvijek nastane problem. Radili su bez plana i analize sve dok im kreditori nisu rekli ne. Sada u rekonstrukciji mora sudjelovati uprava Holdinga, ali bez uplitanja politike. To je preduvjet za dobro funkcioniranje. Cijene komunalnih usluga ne smiju rasti sve dok pored svakog kontejnera ne bude kanta za recikliranje. Građani žele reciklirati, ali nemaju uvjete za to', kazao je Bernardić.

Također je istaknuo kako je uvijek za transparentnost i javni natječaj kao u slučaju biranja nove Uprave Holdinga.

Osudio je nesmotrenost i nepažnju Gradske uprave, predsjednika Gradske skupštine Darinka Kosora, Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga prilikom izdvajanja podružnica ZET, Robni terminali, Vladimir Nazor i Veletržnice.

Smatra kako nisu objasnili zašto se to radi i kako će se zaštititi radnici. Nije jasno kakva se ušteda želi postići, koji je plan i cilj, odnosno kao da se to želi sakriti od javnosti.

Na pitanje je li on kandidat SDP-a za gradonačelnika, Bernardić je odgovorio da će o tome odlučiti SDP, ali da je to logičan korak, no redovni su izbori tek za dvije godine, a ako se dogode prijevremeni tada će se o tome odlučivati. Prema prvom čovjeku gradskog SDP-a vrlo je vjerojatno da će partneri iz nacionalne koalicije prijeći i na lokalnu razinu.

'Zagreb je jedna trećina Hrvatske tj. Hrvatska je Zagreb i Zagreb je Hrvatska. A što se tiče HNS-ove kandidatkinje za gradonačelnicu Anke Mrak Taritaš – ona je predsjednica gradske organizacije HNS-a, ministrica u Vladi, mi smo u korektnim odnosima, no na HNS-u je odluka hoće li ući u koaliciju ili ne', zaključio je Bernardić.