ČUDO U BANJALUCI

Gradska uprava kupuje 200 disketa?!

02.04.2013 u 15:01

Bionic
Reading

Administrativna služba grada Banjaluke procijenila je da će im u 2013. biti potrebno i 200 floppy diskova, javlja Press RS. Na običan prazan DVD koji se u trgovinama može kupiti po cijeni od jedne i pol kovnertibilne marke, stalo bi 6.444 diskete, a na jedan USB, kapaciteta 1 GB, kakvi se dijele uz privjeske, upaljače i olovke, stalo bi nešto manje od četiri godišnje banjalučke narudžbe floppy diskova

Riječ je o zastarjeloj tehnologiji, koja primjenu ima još samo kod nostalgičara ili na starijim uređajima u industriji, koje su dizajnirane da informacije primaju s floppyja.

Prema istraživanjima britanskih medija, diskete se danas uglavnom koriste još samo za ukras, za skidanje leda s prozora automobila, kao podmetači za pivo ili slične namjene tipa 'uradi sam', jer već godinama proizvođači kompjutera ne nude floppy 'čitače' u osnovnoj opremi, piše Press RS.

Obrazloženje za nabavku 200 floppy disketa, koje je Press RS dobio od gradske uprave Banjaluke, kaže da 307 od 520 računala u Administrativnoj upravi ima, kako kaže glasnogovornik Milenko Šajić - 'utor' za disketu, 'što znači da imaju mogućnost korištenja diskete'.

Press RS napominje kako i u njihovoj redakciji od 50 računala njih 40 također ima 'utor' za disketu, ali ne i hardver koji čita diskete, jer se iste ne koriste još od pojave kompakt-diskova i pristupačnih USB stickova.