KOMPENZACIJSKE MJERE

Gradska skupština prihvatila prijedlog SDP-a za roditelje odgojitelje

28.04.2022 u 21:58

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebače Gradske skupštine u četvrtak su jednoglasno usvojili prijedlog Kluba SDP-a o provedbi kompenzacijskih mjera i aktivnosti vezanih uz promjene uvjeta za novčanu pomoć za roditelja odgojitelja.

Gradska skupština traži od gradonačelnika Tomislava Tomaševića da najkasnije u roku od 30 dana podnese izvješće o stanju nakon promjene uvjeta za novčanu pomoć za roditelja odgojitelja te provedbi kompenzacijskih mjera i aktivnosti vezanih uz promjene uvjeta za novčanu pomoć za roditelja odgojitelja. Osobito, u vezi mjera i aktivnosti u predškolskom odgoju, upisa djece za koju se do sada ostvarivala novčana pomoć, zapošljavanja i zapošljivosti dosadašnjih roditelja odgojitelja te provedbe gradskih socijalnih mjera koji se odnose na obitelji slabijeg socio-ekonomskog statusa među dosadašnjim korisnicima novčane pomoći za roditelja odgojitelja.

U raspravi je oporba ponovno isticala kako je mjera roditelj odgojitelj polučila rezultate te očekuju da će i konačna odluka suda biti u korist roditelja odgojitelja. Predsjednik Kluba Domovinskog pokreta i Zelene liste Slaven Dobrović poručio je kako je treće dijete ključno te su obitelji s troje i više djece dragocjene za društvo koje srlja u demografsku katastrofu, a Nenad Predovan je u ime Kluba Bandić Milan 365 rekao da treba raditi na demografskoj politici punom snagom u onome što je odgovornost lokalne zajednice. Izrazio je i zadovoljstvo što je Klub SDP-a u tom svom prijedlogu, iako malo prekasno, prvi put konkretan.

U ime Kluba Mosta Trpimir Goluža rekao je da je taj prijedlog SDP-a prihvatljiv, ali da je licemjeran. Podsjetio je kako je upozoravao predsjednika Gradske skupštine SDP-ova Joška Klisovića kada je na dnevni red stavljao "protuzakonitu točku", odluku o izmjeni mjere za roditelje odgojitelje koju će, kaže, sud ukinuti i bit će to ogromna blamaža za Grad Zagreb.

Gradski zastupnici jednoglasno su na sjednici prihvatili i prijedlog Kluba gradskih zastupnika SDP-a kojim Gradska skupština od gradonačelnika Tomaševića traži da u roku od 90 dana pokrene postupak donošenja cjelovitog i javno dostupnog Kataloga imovine Grada Zagreba.

Zastupnici nisu prihvatili prijedlog Kluba gradskih zastupnika Bandić Milan 365 kojim su namjeravali zadužiti gradonačelnika da u roku od 30 dana podnese izvješće o stanju na deponiju Jakuševec.

Kriminalitet u padu 4,9 posto, 14,8 posto više prometnih nesreća

Na sjednici Gradske skupštine prihvaćeno je lzvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Zagreba za 2021. u kojem se ističe kako je lani u gradu zabilježeno 11.162 kaznena djela, 5658 prometnih nesreća, 13.759 prekršaja iz područja javnog reda i mira, odluka lokalnih tijela i ostalih zakona. U odnosu na isto razdoblje 2020. kriminalitet je u padu 4,9 posto, a 14,8 posto više je prometnih nesreća. Razriješenost je 59,1 posto ili 3,1 posto veća nego 2020. U PUZ-u ističu da je 2021. zabilježen najmanji broj kaznenih djela u posljednjih 20 godina a s druge strane, razriješenost je i dalje veća od 50 posto. Iako se bilježi više prometnih nesreća i ozlijeđenih osoba, manje je smrtno stradalih.

Gradski zastupnici nisu prihvatili Godišnje izvješće o radu Savjeta mladih Grada Zagreba za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2021.